Legendární kytary Jolana mají ve světě stále dobrý zvuk. V Hořovicích ročně vyrobí kolem 5 tisíc elektrických hudebních nástrojů

31. srpen 2021

Elektrické kytary z Hořovic hrají po celém světě. Výroba slavných kytar Jolana přitom na přelomu tisíciletí málem zanikla. V roce 2001 se znovu rozjela v garáži rodinného domu. Firma měla tehdy jen šest zaměstnanců. Teď jich má 60 a sídlí ve třech budovách. Vyrábějí se zde kytary Briana Maye z legendární skupiny Queen, ale také elektrické housle či violoncella.

Radim Hladík, Miki Volek, ale také Jimmy Page nebo George Harrison v dobách, kdy ještě Beatles nebyli slavní – ti všichni hráli na elektrickou kytaru Jolana. Na vzniku první československé elektrické kytary Resonet Grazioso z roku 1955 mají největší zásluhu konstruktér Vladimír Vlček, nástrojař Jan Hořejš a vývojář Josef Růžička. V roce 1960 se v ČSSR poprvé objevila kytara vyráběná pod značkou Jolana. Od poloviny 60. let se na výrobě elektrofonických kytar podílely tři továrny – ČSHN v Hradci Králové, Varhany Krnov a Harmonika Hořovice.

V devadesátých letech byla hořovická továrna privatizována. Konkurence ze strany asijských výrobců byla však příliš vysoká, zisk z prodeje nestačil na pokrytí provozu příliš velkého hořovického areálu a výroba málem zcela zanikla. V současné době se elektrické kytary Jolana a další elektrické strunné nástroje vyrábějí v Hořovicích v továrně firmy NBE Corp. s.r.o.

Při výrobě se klade důraz na každý detail

„Máme v tuzemsku široké spektrum zákazníků. Známé tváře, které hrají na kytary Jolana, jsou Ota Váňa z Kabátů, Michal Hrůza, František Táborský z kapely Chinaski,“říká obchodní manažer společnosti NBE Corp. Jiří Palek.

Firmu často oslovují zahraniční partneři, pro které v modelárně připravují nové modely. Většina produkce jde totiž na vývoz do zahraničí - USA, Japonska, Korey a do celé Evropy.

Hořovické kytary Jolana měly ve světě dobrý zvuk už v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Dnes důraz na kvalitu práce stále roste. „Kvalita kytar Jolana je v dnešní době mnohem vyšší, než bývala dřív, vzhledem k tomu, že máme přístup ke kvalitním materiálům a dbáme na kvalitu práce a provedení těchto výrobků,“ říká Jiří Palek.

Co se děje v montážní dílně? A jak vypadá poslední kontrola baskytary, než se vydá do světa? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.