Ledovce na pólu tají před očima. Mapy už neplatí, varuje polárník Miroslav Jakeš

29. leden 2019

Na severním pólu byl devatenáctkrát, ale za svůj největší výkon považuje osmašedesátiletý Miroslav Jakeš sólový přechod Grónska v roce 1996. Svůj sen by si ovšem splnil, kdyby se mu podařilo dokončit projekt Tři póly a sedm vrcholů.

Zatím zdolal pět vrcholů a severní pól. Antarktida stejně jako Mount Everest, který označuje jako onen pomyslný třetí pól, mu zatím vzdorují. „Je to hlavně kvůli penězům, všechno je to hrozně drahé,“ říká.

Za desetiletí, po která do polárních oblastí jezdí, se zásadně změnilo nejen vybavení, které mají polárníci k dispozici, ale i krajina. „Ledovce tam tají před očima. Mapy už neplatí,“ shrnuje Miroslav Jakeš, který je také zkušeným průvodcem polárních turistů. Jako vedoucí výpravy prožil i nejedno dobrodružství. Třeba když moderátora České televize Stanislava Bartůška vyprošťoval z vody, kam se při přechodu ledové kry propadl.

Nejdřív beznaděj, pak rekord

Jako jediný muž z Česka provádí lyžařské skupiny na severní pól. Na něm byl s lyžemi zatím čtrnáctkrát

Jemu samotnému prý bylo nejhůř ve chvíli, kdy se skupinou zůstal v Arktidě s bolestivě zraněnou nohou. „Zjistil jsem, že nemůžu jít, prostě to nešlo,“ vzpomíná. „Zavolat zpět helikoptéru nebo sehnat honem nového průvodce by znamenalo problémy, a tak jsem to zkusil a pomalu jsem šel. Nemohl jsem vůbec sundat lyže, protože lyže mi nohu aspoň stabilizovala. Stát se to tady, tak jsem v nemocnici. Postupně se to ale lepšilo a nakonec mi Britové z výpravy ani nestačili. Došli jsme asi za deset dnů a udělali jsme rekord.“

Proč pro něj ani dvacátá výprava na severní pól, kterou má před sebou, nebude stejná jako ty předchozí? Je pravda, že i uprostřed sněhu a ledu se dá zemřít žízní? A jaké to je být třeba měsíc jenom sám se sebou?

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.