Lávka v Hvězdonicích na Benešovsku připomíná zřícenou Trojskou lávku. Na jaře její stav prověří odborníci z Kloknerova ústavu

5. březen 2019 13:30

Lávka přes Sázavu propojující Hvězdonice a místní část Kaliště Poddubí na Benešovsku připomíná vzhledem zřícenou lávku v pražské Troji. Obec ji už před rokem zavřela. Jestli je bezpečná, by mělo být jasné letos na jaře.

Víc než rok je zavřená lávka přes Sázavu v Kališti v Praze východ. Svojí konstrukcí se podobá Trojské lávce, která se zřítila předloni v prosinci. Obec ji proto uzavřela, jenže místní si po ní dál zkracují cestu na nádraží. „Chodíme tu všichni, nebojím se… říkám si „když to spadne, umím plavat“, říká jedna z místních obyvatelek. Další žena se k ní přidává: „Jak bychom se dostali na nádraží, odkud jezdíme do práce,“ dodává.

„Když jsme se dozvěděli o pádu Trojské lávky, kontaktovali jsme soudní znalkyni a na její doporučení jsme zdejší lávku uzavřeli,“ potvrzuje starostka Kaliště Renata Kalcovská (SNK)

Lávku stavěl v roce 1977 Vladimír Brejcha. „Jsem přesvědčený, že tahle lávka je bezpečná. Když jsem se dozvěděl o pádu Trojské lávky, hned jsem se vypravil do Hvězdonic,“ říká. Na místě při obhlídce zjistil, že lávka je v pořádku, ale zároveň navštívil Kloknerův ústav, aby jeho odborníci lávku prohlédli a udělali na ní diagnostiku.

Měření na lávce ve Hvězdonicích má být zhruba desetidenní a mělo by proběhnout letos na jaře.

Spustit audio