Lávka přes řeku Moravu v Kroměříži je opět otevřená, město nyní chystá úpravy lesoparku Barbořina

1. prosinec 2020 13:41

Lidé v Kroměříži mohou opět přejít řeku Moravu po opravené lávce ze Švabinského na Erbenovo nábřeží. Lávka byla průběžně uzavřená od prosince 2017.

Lávka v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Spojuje Erbenovo a Švabinského nábřeží. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce činí 63 metrů. 

Kontrolu stavu nařídilo v roce 2017 město poté, co se zřítila podobná lávka v Praze. Odborníci pak dospěli k tomu, že část nosných lan lávky je poškozena korozí a že je nutné lávku opravit.

Loni ji tedy město nechalo staticky zajistit externími lany, letos se stavbaři postarali zejména o rekonstrukci povrchu lávky a výměnu zábradlí.

Po dobu uzavření lávky museli chodci využívat silniční most přes Moravu vzdálený zhruba 500 metrů.

Náklady na statické zajištění lávky činily zhruba sedm milionů korun, oprava povrchu, výměna hydroizolace a zábradlí a sanace podhledu nosné konstrukce lávky přišla na téměř devět milionů korun.

"Za necelých 16 milionů korun tak máme prakticky novou lávku. Opravy si sice vyžádaly několikaměsíční uzavírku lávky, ale kdybychom dali na naše kritiky, lávku zbourali a stavěli novou, ještě by nestála a město by přišla na několik desítek milionů korun, tedy několikanásobně dráž než oprava," doplnil starosta města Jaroslav Němec (Nezávislí).

Úpravy lesoparku Barbořina

Čtěte také

Kroměřížská radnice dále plánuje úpravy lesoparku Barbořina. Počítá mimo jiné s vytvořením tras pro pěší, běžce i cyklisty, osazením cvičebních prvků a informačních tabulí nebo zprovozněním pozorovatelny. Připravované práce jsou rozděleny na dvě etapy, odhadované náklady jsou okolo pěti milionů korun. Město se pokusí část nákladů hradit z dotací.

“V první etapě bude realizována stezka bosou nohou, dětský vlek, výsadba nových trávníků, mobiliář a herní prvky, informační tabule, turistické značení, cvičební prvky, dětský trail a bude založena nová louka," uvedl Martin Gabryš z radničního odboru regionálního rozvoje.

Součástí druhé etapy, která by měla začít v první polovině orku 2022, má být pozorovatelna okolí, přístřešek s možností rozdělání ohně a posed v korunách stromů.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související