Laty neboli bramborové placky

Laty – tak to je název receptu, který jsme dnes vybrali opět z dopisů vás posluchačů.

A co jsou tedy laty a jak na ně?

Podstatou jsou dobře uvařené brambory. Hlavně nesmí být nové.

  1. Množství brambor podle potřeby uvaříme ve slupce a necháme vystydnout.
  2. Poté brambory oloupeme a všechny pomeleme na masovém mlýnku.
  3. Na vále pak s přidáním mouky vytvoříme bramborové těsto, malinko osolíme.
  4. Těsto by mělo být vláčné, ale nelepivé.
  5. Poté uloupneme kousek a rukou rozválíme hada - v průměru by měl mít asi 3 nebo 4 centimetry.
  6. Hada pak nakrájíme na části dlouhé asi 2 centimetry.
  7. Každý díl pak pomoučíme, aby se k sobě vzájemně nelepily.
  8. Z každého kousku pak vyválíme jemnou placku (chce to cvik a rozvalovat od středu tak, aby placka byla kulatá a netrhala se).
  9. Placká má mít v průměru asi 20 až 30 centimetrů.
  10. Rozválenou placku pak rukou překlopíme na rozpálená kamna, případně tedy na suchou pánev.
  11. Když je placka zespodu správně propečená, udělají se na její vrchní části bubliny.
  12. Poté placku převrátíme a opečeme i z druhé strany.
  13. Upečené laty, neboli bramborové placky, skládáme do hrnce, na jehož dno dáme utěrku.
  14. Jakmile jsou laty v hrnci naskládané, přikryjeme hrnec pokličkou, laty jsou tak mírně zapařené a vláčné.
  15. Poté placky plníme například mletým mákem smíchaným s cukrem, nebo jen s cukrem, nebo kombinací povidel a máku. Potřené náplní smotáme do ruličky.

Tip: Podle receptu pana Josefa se ještě před naplněním a smotáním dají laty pěkně na vál a potřou se zlehka vřelým sádlem.

zdroj: Josef Žeravický Sedláček