Ladislav Špaček: Oblek u táboráku je jako džíny v Národním divadle

24. listopad 2016

V českých zemích bychom jen těžko hledali většího experta na etiketu než je Ladislav Špaček. Byl hostem Apetýtu u Jarky Vykoupilové.

Mistr etikety, dlouholetý mluvčí prezidenta Václava Havla, spisovatel, lektor a novinář Ladislav Špaček má společenská pravidla prostě v krvi. Sám je nejlepším příkladem toho, že výchova etikety a společenského chování začíná v dětství v rodině.

„Můj tatínek byl úředník, ale měl několik obleků a uměl si skvěle uvázat kravatu. Když si šel například v sobotu ráno pro noviny, vzal si oblek, koupil si noviny, vrátil se domů, sundal si sako a četl si noviny. Já jsem se musel převlékat k večeři. Nemohl jsem přijít v tom, v čem jsem si celý den hrál venku na pískovišti,“ vyprávěl Jarce Vykoupilové Ladislav Špaček.

Zároveň zdůraznil, že na učení dětí etiketě není nikdy příliš brzy. Ale rozhodně by nemělo jít o povinný předmět. „Etiketa se musí prolínat celým školním životem, matematikou i tělocvikem, ale i cestou ze školy a do školy. Má své kořeny v rodině,“ podotkl odborník.

Cepovat malé děti, aby pravidla dodržovaly, ale není nutné. Dítě se už od batolete nejvíce učí nápodobou a takové poznatky také nejlépe vstřebá.

„Dítě nás neustále sleduje. Musíme si uvědomovat, že si všímá, jestli tatínek pohladí maminku, jestli se na ni usměje, poděkuje jí. Pokud tatínek usedá k večeři v trenýrkách a pije pivo z láhve, pak z jeho syna nevyroste uhlazený diplomat. Tedy může vyrůst, ale dá to daleko víc práce,“ vysvětlil Ladislav Špaček, který právě dar slušného chování a etikety považuje za to nejcennější, co mohou rodiče dítěti dát.

„To je víc než auto nebo byt. Když bude to dítě šikovné auto a byt si koupí samo. A znalost etikety mu v tom pomůže,“ dodal.

Ty ohavné papírové kapesníky

Mistr etikety také upozorňuje, že džentlmen by u sebe neměl nosit jeden, ale rovnou dva kapesníky. „Pokud by se rozplakala dáma v divadle, tak jí jeden kapesník dáte a dáma si jej nechá. Proto musíte mít druhý. Kapesník je ale jedině látkový. Někteří lidé podlehli marketingové kampani, že papírové kapesníky jsou postaveny na roveň těm látkovým. Tak to ani náhodou,“ horoval vyhledávaný lektor etikety.

Papírové kapesníky jsou podle něj předmět, který je třeba používat pouze v soukromí, ale rozhodně je nesmíme vytáhnout u večeře v restauraci.

Při všech pravidlech a doporučeních etikety si ale i Ladislav Špaček někdy povolí nějaký ten drobný ústupek. „Když jdu s kamarády na pivo, tak se nebudu chovat jako na banketu. To si dám třeba i loket na stůl,“ žertoval. A hned rychle dodal: „Ale já přece nesnídám ve špičkových restauracích a nechodím spát v obleku. Aspoň si povolím kravatu.“

Už vážně ale dodal, že je důležité respektovat prostředí a žánr situace. „Sedět u táboráku v obleku je stejně bludné jako jít do Národního v džínách,“ konstatoval.

V rozhovoru s Jarkou Vykoupilovou, který si můžete poslechnout výše, mluvil také o Václavu Havlovi nebo o tom, kdy nakupuje vánoční dárky.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio