Labutě na Záhlinických rybnících uhynuly na ptačí chřipku přenosnou na člověka

19. listopad 2021 11:17

Testy potvrdily u labutí uhynulých na Záhlinických rybnících na Kroměřížsku ptačí chřipku typu H5N1 přenosnou na člověka. Chovy drůbeže v okolí nákaza zatím nezasáhla. Na rybnících zasahují hasiči ze Zlína a Kroměříže, vyzývají lidi, aby se nedotýkali uhynulých labutí.

18. a 19. listopadu zasahovali profesionální hasiči Zlínského kraje ze stanic Kroměříž a Zlín u úhynu vodního ptactva na soustavě Záhlinických rybníků. Nalezeno bylo několik desítek uhynulých volně žijících labutí a dalších vodních ptáků.

Hasiči vybavení ochrannými prostředky prováděli na místě jejich sběr a zároveň proběhl ve spolupráci s orgány veterinární správy systematický průzkum terénu, aby byl zjištěn rozsah výskytu a mohla být řešena eliminace dalšího šíření nákazy. V dané oblasti bylo nasazeno několik kusů techniky, čluny a v rámci mezikrajské pomoci také dron HZS Moravskoslezského kraje.

Hasiči tímto žádají, aby lidé omezili pohyb v dané oblasti a v žádném případě se nedotýkali uhynulého nebo umírajícího ptactva. Chovatele domácích zvířat upozorňují, že by je měli zajistit tak, aby se nedostaly do kontaktu volně žijícími ptáky.

Vzhledem k tomu, že infekce zasáhla pouze volně žijící opeřence, nevyhlásili veterináři žádná mimořádná opatření.

autoři: Tomáš Fránek , Růžena Vorlová | zdroj: HZS Zlínského kraje
Spustit audio

Související