KVÍZ: Pamatujete si československé bankovky?

28. říjen 2018

Od vzniku Československa je to sto let. Jeho měna, koruna, je ale starší – anebo mladší, jak se to vezme. Korunou se totiž platilo už za dob Rakousko-Uherska.

Samotná československá koruna ale vznikla až zákonem z 25. února 1919. Poté úřady stáhly a okolkovaly původní bankovky, které pak nahradily za státovky a posléze za bankovky.

My jsme pro vás ale nepřipravili procházku bankovkami z doby vzniku Československa. Vrátíme se k posledním federálním československým bankovkám. K těm, které na přelomu osmdesátých a devadesátých let dožívaly, ale i k nové emisi, která spatřila světlo světa ve stejném období.

V našich peněženkách se na začátku 90. let objevovaly federální bankovky dvou různých emisí. Z té původní už neplatila jen původní desetikoruna, kterou jsme platili v letech 1961 až 1988. Z nostalgie ji ale necháme i v našem testu. Ten umožňuje osvěžit si paměť. Ukážeme vám vždy jednu ze stran bankovky – a můžete zavzpomínat, co bylo na straně druhé.

Všechny bankovky obsažené v kvízu si z obou stran můžete prohlédnout tady, tady a tady.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.