Květiny pro zámeckou paní v Častolovicích provoní i jeden z největších renesančních sálů v Čechách

23. červenec 2020

Pozveme na pěkný prázdninový výlet a navštívíme zámek, kterému se také říká Renesanční perla pod Orlickými horami. Jeho současná podoba nemá hodnotu pouze historickou, ale díky úsilí majitelky, která patří k významným bytovým architektům, se stal i oázou klidu, pohody a krásy. Vždy tam voní růže, o které se paní Diana Sternbergová osobně a s láskou stará. 

Zamíříme do Častolovic. Naším hostem je správce častolovického zámku Zdeněk Bachman.

Zdeněk Bachman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak už zase jezdí lidé poté koronavirové krizi k vám na zámek?
Musím říct, že to je teď lepší. Je znát, že se lidé přestali trošku bát a vyrazili prozkoumávat krásy Čech.

Přes léto máme otevřeno výjimečně i v pondělí. Takže na zámek Diany Sternbergové můžete v červenci a srpnu zavítat celý týden, každý den.
Zdeněk Bachman, správce častolovického zámku

Jak jste zvládli onu dobu, kdy k vám lidé nemohli?
Bylo to pro nás složitější. Měli jsme samozřejmě zavřeno. Pořád jsme vyhlíželi a studovali různá opatření a ministerská nařízení, abychom všechno splnili a byli připraveni na dobu, kdy budeme moci opět otevřít.

Čtěte také

Nadechli jste se a možná přišly i nové nápady.
Ano, také se to tak dá říct. Ale v podstatě jsme se pořád drželi našeho plánu a připravovali se na otevření. To přišlo 8. června. Od tohoto data máme zámek otevřený. Mini ZOO a park jsme otevírali o chvilku dřív už v květnu. A s tím souvisí i to, že jsme na prázdniny pro naše návštěvníky připravili takovou netradiční věc. Máme totiž otevřeno výjimečně i v pondělí. Takže každé pondělí v červenci a srpnu je možné zavítat na zámek. Celý týden, každý den, od pondělí do pondělí můžeme přijet.

Co nám ukážete, když k vám přijedeme?
K vidění je toho je spousta. Kromě interiérů zámecké expozice, které designovala přímo majitelka zámku, paní Franciska Diana Sternbergová, tak je možné navštívit také zámeckou kavárnu, která nabízí občerstvení přímo na nádvoří zámku. Je krásné posedět na zámeckém nádvoří a dát si něco dobrého. Navíc máme nového provozovatele kavárny, takže se kvalita služeb posunula ještě výš, než byla.

Chodba na zámku v Častolovicích

Pojďme zpátky do zámku. Co uvidíme tam?
Máme samozřejmě také galerii, kde se každý měsíc konají výstavy současných umělců. Jedná se o prodejní výstavy. A potom můžete procházet i rozlehlý anglický park s oborou, bílými daňky, růžemi, které v červnu vykvetly, ale i teď ještě kvetou. Pořád voní. Paní Diana na nás dohlíží, abychom jim věnovali náležitou péči.

Čtěte také

Jak se má zámecká paní?
Paní Sternbergová se má dobře. Těší se dobrému zdraví a stále dohlíží na zámek, aby bylo všechno takové, jak si ona představuje. Stále je to energická a elegantní dáma.

Co je největším lákadlem častolovického zámku?
Dalo by se říct, že to může být rytířský sál, který patří mezi jedny z největších renesančních sálů v Čechách vůbec. Dominují mu kazetové stropy, kde jsou zachyceny výjevy ze Starého i Nového zákona. A kazetové stropy potom pokračují také do dalších tří přilehlých místností. Tedy určitě je jednou z dominant rytířský sál. Potom také arkádová chodba plná květin. Ale myslím si, že záměrem paní Sternbergové bylo vytvořit na celém zámku kouzelnou atmosféru, aby si každý z návštěvníků našel něco svého. Když projdete historickými interiéry, určitě si najdete něco, co se vám v těch místnostech zalíbí. Můžou to být třeba ptáčci, kteří jsou na namalovaných stromech na zdi. Můžou to být drobnosti, které vás nadchnou.

Dámský pokoj na zámku v Častolovicích

Je tam jistě trochu i její dětství. Oblíbené hračky, se kterými si hrála. Protože paní Diana prožila své dětství na zámku.
Ano, přesně tak. Ona žila se svými rodiči na zámku do roku 1942. Když jí bylo 6 let tak odešli do Prahy, protože zámek zabrala německá nucená správa. Potom se vrátili v roce 1945 a žili na zámku až do roku 1948, kdy přešel objekt do vlastnictví státu.

Strašidlo ani tajné chodby na zámku nemáme. Máme jen tajné šatní skříně zabudované do zdi. Otevřete dveře a vykoukne na vás šatní skříň.
Zdeněk Bachman, správce častolovického zámku

Má častolovický zámek nějaké tajemství? Tajnou chodbu nebo strašidlo?
Nemáme. Tajné chodby nemáme, máme jen tajné šatní skříně zabudované do zdi. Otevřete dveře a najednou na vás vykoukne šatní skříň.

Čtěte také

Ani žádné zámecké strašidlo v Častolovicích neuvidíme?
Vrže tam spousta věcí, ale strašidlu to nepřipisujeme.

Nesmíme zapomenout ani na krásnou zámeckou zahradu s jezírkem, kde se dá odpočívat.
Přesně tak. Máme zámecký rybníček a také vodní zahradu, růžovou zahradu i zvěřinec.

Nějaké speciální akce na léto plánujete?
Na konec prázdnin plánujeme Hradozámeckou noc, respektive noční prohlídky našeho zámku. A potom v září máme v plánu uskutečnit Den pro postižené děti Nadace Slunce a psí výstavu ve spolupráci s psím domovem v Lukavici.

Jakub Schmidt a Zdeněk Bachman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes správce častolovického zámku Zdeněk Bachman. Moc děkuji za rozhovor. Krásné léto přejeme a pozdravujte paní Sternbergovou.
Děkuji za pozvání do studia. Na shledanou.

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související