Květákové recepty

Mleté maso v květáku a květákové kari s hráškem jste si mohli připravit v Apetýtu 21. dubna s Danou Lipovskou.

Mleté maso v květáku

Suroviny:
1 větší květák, 380 g mletého masa, 1 vejce, 1 cibuli, sůl, mletý pepř, 2 lžíce jemně nasekané petrželky, trochu mléka na namočení housky, 1 housku, máslo na vymazání pekáče, 350 ml mléka, 2 lžíce světlé jíšky, muškátový květ

Postup:
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Mleté maso promícháme s vejcem, nadrobno nakrájenou cibulí, mletým pepřem, solí, najemno nasekanou petrželkou a na kousky natrhanou a v mléce namočenou houskou. Vzniklou směs vtlačíme dovnitř mezi růžičky květáku a vložíme do pekáče vymazaného máslem. V kastrolku připravíme bešamel z 350 ml mléka a dvou lžíc světlé jíšky a ochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Bešamelem přelijeme květák a při 180°C v troubě zapečeme dozlatova.


Květákové kari s hráškem

Suroviny:
1 větší květák, 2 hrsti hrášku, 2 lžičky kari koření, 1 lžička drceného kmínu, trochu oleje, 250 ml smetany na vaření, sůl, mletý pepř

Postup:
Květák rozebereme na malé růžičky a propláchneme. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme olej, přidáme kari, promícháme a nasypeme květák. Důkladně promícháme, aby se všechny kousky obalily kořením. Přidáme kmín, osolíme, opepříme, podlijeme malinko vodou a pod pokličkou dusíme do změknutí květáku. Až je květák skoro měkký (asi za 8-10 minut), přisypeme hrášek, zalijeme smetanou a ještě chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme či dopepříme a podáváme s rýží nebo čerstvým pečivem.

autor: Dana Lipovská