Květákové krekry
Květák je docela podceňovaná surovina, přitom se z něj dá uvařit tolik zajímavých jídel: třeba květáková rýže nebo dokonce základ pro pizzu.
Budete potřebovat:
- 1 květák
- 2 lžíce parmezánu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- 2 lžíce chia semínek
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme doměkka.
- Slijeme vodu a necháme důkladně okapat.
- Poté nasekáme na menší kousky, rozložíme doprostřed čisté utěrky, zabalíme a vymačkáme poslední zbytky vody.
- Rozmixovaný květák smícháme s moukou, parmezánem, semínky, solí a pepřem a rozprostřeme na arch pečicího papíru.
- Přikryjeme druhým archem papíru a rozválíme na tenký plát.
- Přeneseme na plech, odstraníme vrchní papír a ostrým nožek nakrájíme na čtverečky.
- Pečeme asi 20 minut dozlatova při 200 stupních.
- Znovu překryjeme papírem a otočíme, abychom mohli dopéct spodní část.
- Znovu sejmeme papír, potřeme olejem a pečeme dalších 20 minut.
- Vypmene troubu a necháme krekry dojít.
- Podáváme jako drobné občerstvení spolu s různými dipy a omáčkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka