Květákové krekry

Květák je docela podceňovaná surovina, přitom se z něj dá uvařit tolik zajímavých jídel: třeba květáková rýže nebo dokonce základ pro pizzu.

Budete potřebovat:

  • 1 květák
  • 2 lžíce parmezánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme doměkka.
  2. Slijeme vodu a necháme důkladně okapat.
  3. Poté nasekáme na menší kousky, rozložíme doprostřed čisté utěrky, zabalíme a vymačkáme poslední zbytky vody.
  4. Rozmixovaný květák smícháme s moukou, parmezánem, semínky, solí a pepřem a rozprostřeme na arch pečicího papíru.
  5. Přikryjeme druhým archem papíru a rozválíme na tenký plát.
  6. Přeneseme na plech, odstraníme vrchní papír a ostrým nožek nakrájíme na čtverečky.
  7. Pečeme asi 20 minut dozlatova při 200 stupních.
  8. Znovu překryjeme papírem a otočíme, abychom mohli dopéct spodní část.
  9. Znovu sejmeme papír, potřeme olejem a pečeme dalších 20 minut.
  10. Vypmene troubu a necháme krekry dojít.
  11. Podáváme jako drobné občerstvení spolu s různými dipy a omáčkami.

autor: Zuzana Plíšková