Kvalitní dveře a zámky od certifikovaných výrobců. To je základ zabezpečení před zloději

26. únor 2018

Vloupání je buď násilné, nebo lstivé vniknutí přes uzamčenou překážku do jakéhokoliv objektu. Jak nám poradil pardubický kriminalista David Šafařík, byt, nebo dům nejlépe zabezpečíme kombinací mechanických a elektronických bezpečnostních prvků.

Prevencí a univerzálním klíčem, jak předejít vykradení, je důsledné zabezpečení nemovitosti a všímavost okolí. „Ve většině případů dochází k vloupání dveřmi. Když už pořizujete nové a kvalitnější společně se zámkovým mechanizmem, myslete i na výměnu starých, dávno nefunkčních zárubní. Jinak je celé opaření k ničemu.“ Běžní zloději dveře překonají hrubou silou za použití obyčejného nářadí, jako je šroubovák, nebo páčidlo.

Alarmy a kamery na rodinných domech

Ochránit dům tak, aby do něj nikdo nevlezl, je nadlidský výkon. „Při výběru elektronické zabezpečovací techniky je třeba brát ohled na lokalitu, kde žijeme a velikost objektu. Alarmy bývají běžně napojené na hlídací agentury a vše si můžete řídit přes mobil na dálku. Doba se vyvíjí a dnes už není nic neobvyklého, mít na domě i kamery. V případě že máte zloděje na záznamech, předejte je co nejrychleji policii. Nikdy je nezveřejňujte na internetu, ani sociálních sítích. Jednak hazardujete se svým životem a také porušujete ochranu osobních údajů dotyčných pachatelů.“ 

Ne vždy je pes pojistkou, i toho umějí zloději odlákat

Pachatelé jednají zpravidla ve dvojicích, kdy jeden hlídá únikovou cestu a druhý koná. Při loupeži jsou nejvíce v kurzu peníze, šperky a drobná elektronika. Čtyřnohého hlídače vám sice neukradnou, ale s jistotou ho umějí obelstít hned několika způsoby.

Sešity s poznámkami zlodějů pomáhájí trutnovským kriminalistům při vyšetřování vykradačů garáží

Zlodějský sešit poslouží kriminalistům

Desítky vloupání do garáží mají na svědomí muž a žena z Mělnicka. Kradli po celém Česku, nejvíce případů policie eviduje v Královéhradeckém kraji. O uplynulém víkendu je dopadli trutnovští kriminalisté a teď zveřejnili k případu podrobnosti. Mimo jiné ukázali i sešity, které si zloději vedli. A pro vyšetřování jsou velmi důležitou součástí.

„Na zahradě psa díky pamlskům dostanou do prostoru, kde ho potřebují udržet. Na získání delšího času nastrčí třeba otevřenými vraty kočku, aby za ní zvíře uteklo do ulice. V bytech je to ošemetnější. Když se po zazvonění nebo zaklepání na dveře ozve jemný štěkot drobného psíka, strach nemají. Ale silný a hluboký hlas chlupáče už výtržníky odradí a raději to vzdají,“ uvádí z dvacetileté praxe kriminalista David Šafařík.

„ Podle statistik od roku 2013 jsou pro Pardubický kraj čísla v celku pozitivní. Od této doby až po současnost vloupání do domů a bytů stále klesá. Ovšem neusínejme na vavřínech a dodržujme prevenci a selský rozum, abychom zlodějům zbytečně nenabíhali,“ doplňuje mluvčí Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Markéta Janovská.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.