Kus ledu ze střechy dodávky skončil až v protijedoucím vozidle

16. leden 2019 13:53

O tom, jaké veliké nebezpečí představuje neočištěné vozidlo od sněhu a ledu, se mohl v úterý 15. ledna na obchvatu Jičína osobně přesvědčit jednapadesátiletý řidič osobního motorového vozidla Škoda Octavia.

Muž měl jet kolem deváté hodiny ranní po silnici I. třídy číslo 16, 35 ve směru od Mladé Boleslavi na Úlibice. Ve stejnou dobu v protisměru proti němu jel prozatím nezjištěný řidič dodávkového vozidla Peugeot, kterému v době míjení se s osobním automobilem ze střechy odlétl kus ledu.

Řidič dodávky si zřejmě před jízdou neočistil vozidlo, tak jak nám jednoznačně stanoví zákon č.361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů.

Co nám říká český zákon?
Řidič nesmí:
i) řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran,
j) řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Led ze střechy spadl přímo na čelní sklo osobního vozu a skončil mimo jiné až u zadního skla u úložného prostoru. Nezjištěný řidič dodávky dále pokračoval ve směru na Mladou Boleslav případně na Kopidlno. Ke zranění řidiče osobního automobilu v tomto případě naštěstí nedošlo. Alkohol na místě u řidiče osobního automobilu vyloučila policisty provedená dechová zkouška.

Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku 70 tisíc korun

Na základě zveřejněné výzvy jičínští policisté v současné době již znají totožnost řidiče dodávkového vozidla. Ten se nakonec mužům zákona odpovědně přihlásil sám po zhlédnutí záznamu z palubní kamery ve sdělovacích prostředcích. Dopravní nehoda je v současné době stále v šetření, kdy řidiči ve správním řízení hrozí finanční postich až do výše 2 500 Kč.

Kus ledu ze střechy dodávky skončil až v protijedoucím vozidle

Policisté tímto děkují všem za velmi přínosnou spolupráci a velice oceňují pomoc ze strany nejenom novinářů, ale i občanů, kteří svými poznatky rovněž přispěli k řádnému objasnění dopravní nehody. Tato pomoc již neodmyslitelně tvoří nezastupitelný prvek v samotné policejní práci.

Policisté opětovně upozorňují všechny řidiče:
Novela zákona č.361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, nám jednoznačně říká, že řidiči musí před jízdou odstranit z vozidla i samotného nákladu kusy ledu a sněhu, které by se mohly během jízdy uvolnit.

V praxi to znamená, že si před vyjetím očistíme všechna skla na vozidle i ta zadní a zpětná zrcátka, střechu vozu, návěs či vlek a v úvahu připadá i čepice sněhu na kapotě. Pokud řidič vozidlo řádně neočistí, vystavuje se tak blokové pokutě až 2000 Kč a sankci do 2500 Kč ve správním řízení. Okolní státy rovněž pamatují na to, že řidič musí z vozidla dobře vidět, a za jízdu s neočištěným autem mají stanoveny poměrně přísné sankce.

Většina řidičů se naučila správně očistit své vozidlo od sněhu či námrazy a vyjíždí připraveni. Stále však někteří motoristé pro očištění vozu používají jen stěrače, což v zimních podmínkách nezaručuje dostatečný výhled a ohrožuje to ostatní na silnici. Dle statistik vyplývá, že v průběhu zimy řeší dopravní policisté na území okresu Jičín zhruba deset dopravních nehod v souvislosti s neočištěným vozidlem. Zároveň v příkazním řízení na místě je řešeno zhruba padesát řidičů, kteří si na svém vozidle ponechají led se sněhem.

Kus ledu ze střechy dodávky skončil až v protijedoucím vozidle
autor: baj | zdroj: Policie ČR

Související