Kurovickou tvrz zdobí náhodně objevený nápis z hebrejštiny. Za rok o něm budeme vědět víc

25. červenec 2018

V horním podlaží tvrze byl slavnostně odhalen hebrejský nápis objevený před časem při rekonstrukci památky.

Autor jej vyškrábal do omítky poblíž dveří a obsahuje mimo jiné citace z Tóry.

"Text vzpomíná nějakého Avigdora, jehož otec Abrahám byl z rodu Levitů. Uvádí nešťastný, smutný rok 1656. Zřejmě se jedná o nápis, který tady zanechali židovští uprchlíci z Ukrajiny nebo Litvy, kteří uprchli před povstáním Bohdana Chmelnického. V Kurovicích zřejmě našli dočasný přístřešek," uvedl historik a památkář holešovské radnice Karel Bartošek.

Tehdejšího majitele Holešova, hraběte Jana z Rottalu, označil za velkého příznivce židů.

Unikátní nápis z roku 1656 na kurovické tvrzi. Autorem je židovský uprchlík, který utekl z Ukrajiny na Holešovsko

Nápis z tvrze v Kurovicích

Historikům se podařilo určit text hebrejského nápisu, který se náhodně podařilo odkrýt na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku.

Odhalení vzácného nápisu, který kvůli poškozeným písmenům odborníci přeložili hned v několika variantách, se zúčastnil i izraelský velvyslanec Daniel Meron. Objev považuje nejen za součást židovské historie, ale také dějin regionu, Moravy a celé České republiky.

"Z historického kontextu je to fantastické, protože nám to říká něco o historii tohoto místa. Zatím to tedy stanovuje spíše více otázek než odpovědí. Za rok možná zjistíme víc," řekl Meron.

První zmínka o kurovické tvrzi pochází z roku 1275. Je zajímavá zejména díky dochovanému středověkému zdivu v samotném jádru památky. Za pozornost stojí kamenická výzdoba v interiérech a zřejmá stopa přestaveb jednotlivých slohů od středověku přes renesanci po baroko. Kolem budovy se zčásti dochovalo opevnění.

Sdružení pro záchranu a obnovu Tvrze Kurovice od roku 2006 postupně opravuje. Objekt se mu podařilo staticky zabezpečit, obnovil část omítek, výměnu má za sebou více než polovina oken. Na tvrzi je také vydlážděné nádvoří, ve sklepení funguje replika černé kuchyně a v prvním patře muzeum.

Slavnostní odhalení nápisu v tvrzi v Kurovicích
autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK

Související