Kuřecí prsa plněná kuskusem
Kuskus je skvělá příloha, lehká a rychle připravená. A když ho použijete jako nádivku kuřecího prsa, máte celé jídlo hotové naráz. Navíc dodáte svému obědu středomořskou chuť a to konkrétně olivami, sušenými rajčaty a bílým vínem.
Budete potřebovat:
4 kuřecí prsa
cibule
česnek
zhruba 300 g kuskusu
sušená rajčata
olivy
balkánský sýr
2 lžíce másla
125 ml bílého vína
sůl, pepř
Postup:
1. Kuskus zalijeme dvojnásobným množstvím osolené horké vody/vývaru a necháme pod pokličkou s trochou oleje nabobtnat. Rozmícháme vidličkou.
2. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli a spolu s nakrájenými rajčaty, sýrem a olivami přimícháme ke kuskusu, který dochutíme dle potřeby.
3. Kuřecí prsa nakrojíme tak, aby vznikla kapsa (případně rozkrojíme tak, aby vznikl plát, který přes potravinářskou fólii lehce naklepeme).
4. Naplníme prochladlým kuskusem a upevníme párátky. Lehce osolíme a okořeníme a ze všech stran prudce opečeme na pánvi.
5. Poté dáme maso do pekáčku vyloženého pečicím papírem a vložíme asi na 20 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.
6. Do výpeku na pánvi přidáme nasekaný česnek, orestujeme, zalijeme vínem a promícháme.
7. Necháme část tekutiny vyvařit a zjemníme máslem. Sosem přelijeme maso na talíři. Podáváme se salátem a zbylým kuskusem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.