Kuřata s mandlovou nádivkou

V archivech Moravského zemského muzea se dochovala ve své době slavná kuchařská kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně i v časech Johana Gregora Mendela. Tentokrát vám z kuchařky nabídneme recept chutný a pro víkendové vaření jako stvořený.

V dobovém receptu se píše:

  1. Očištěná vykuchaná kuřata dobře vysol a naplň následující nádivkou.
  2. Umíchej 5 dkg másla, přidej 2 celá vejce, při míchání vždy po jednom, na hrot nože soli, 10 dkg v mléce namočené, dobře vymačkané žemle, 8 dkg oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 8 dkg též oloupaných mandlí s trochou mléka jemně roztlučených, 4 dkg černých rozinek, 4 dkg sultánek, 4 dkg citronátu drobounce nakrájeného, na hrot nože sekané zelené petrželky a 4 dkg cukru.
  3. Všechno dobře promíchej a kuřata tím naplň, dobře sešij, dej do kastrolu, přilož kus másla a za častého polévání upeč do červena.
  4. Z pečených kuřat niti odstraň, úhledně rozkrájej, slož na mísu, ozdob zelenou petrželí, polij šťávou a nes na stůl.
  5. Ke kuřatům podávej kompot.

Související

  • Brněnský salát

    I dnes Apetýt vybírá jeden z receptů z Kuchařky pro Mendela. Připravte si salát, který nese název brněnský.

  • Polévka ze zeleného hrachu

    V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.