Kuřata s mandlovou nádivkou
V archivech Moravského zemského muzea se dochovala ve své době slavná kuchařská kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně i v časech Johana Gregora Mendela. Tentokrát vám z kuchařky nabídneme recept chutný a pro víkendové vaření jako stvořený.
V dobovém receptu se píše:
- Očištěná vykuchaná kuřata dobře vysol a naplň následující nádivkou.
- Umíchej 5 dkg másla, přidej 2 celá vejce, při míchání vždy po jednom, na hrot nože soli, 10 dkg v mléce namočené, dobře vymačkané žemle, 8 dkg oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 8 dkg též oloupaných mandlí s trochou mléka jemně roztlučených, 4 dkg černých rozinek, 4 dkg sultánek, 4 dkg citronátu drobounce nakrájeného, na hrot nože sekané zelené petrželky a 4 dkg cukru.
- Všechno dobře promíchej a kuřata tím naplň, dobře sešij, dej do kastrolu, přilož kus másla a za častého polévání upeč do červena.
- Z pečených kuřat niti odstraň, úhledně rozkrájej, slož na mísu, ozdob zelenou petrželí, polij šťávou a nes na stůl.
- Ke kuřatům podávej kompot.
Související
-
Brněnský salát
I dnes Apetýt vybírá jeden z receptů z Kuchařky pro Mendela. Připravte si salát, který nese název brněnský.
-
Polévka ze zeleného hrachu
V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.