Kupujete novou televizi s DVB-T2? Výsledky dTestu a rady, na co si dát pozor

24. leden 2019

Přechod na digitální vysílání pořádně zamíchal kartami na trhu s televizemi. Zákazník tápe a obchodníci si mnou ruce. Jak se neztratit v nabídce těch, které si poradí s novým DVB-T2 signálem, poradil posluchačům v pořadu Dva na Dvojce redaktor dTestu Michal Mikoláš.

Jsou dnes všechny televize na trhu schopné přehrát signál DVB-T2?

Naprostá většina televizí na současném trhu je vybavena technologií DVB-T2, a to i těch menších modelů. Zákazník by měl toto označení najít v seznamu technických parametrů dané televize. „Pokud tam nebude, pak hledejte zkratku HEVC, která značí totéž,“ doporučuje Michal Mikoláš.

Je výše ceny obvykle přímo úměrná kvalitě televizoru?

Podle Michala Mikoláše obecně spíš platí, že čím je televize větší, tím je také dražší. Druhým faktorem, který má vliv na cenu, je technologie, televize využívá. „Dnes je oblíbená nová technologie OLED a tyto televize jsou pochopitelně dražší. Ale co se týče levnějších televizorů, nedá se stoprocentně říci, že by byla přímá nebo nepřímá úměra mezi kvalitou obrazu a výší ceny. Jde spíše o to, že když si koupíte levnější televizi, má pravděpodobně menší rozměr, a tedy i menší rozlišení. To může být na obrazu znát, ale ne každý to rozpozná,“ vysvětluje redaktor dTestu.

Co si rozmyslet ještě před cestou do obchodu?

Paní Albína dostala k Vánocům televizi

Michal Mikoláš radí především zvážit velikost místnosti, do které novou televizi pořizujeme. Ne vždy totiž platí, že čím větší obraz, tím lepší divácký zážitek. Důležité je také na to, jaké máte možnosti příjmu televizního vysílání. Budete sledovat kabelové nebo klasické pozemní vysílání? A využijete případné „chytré“ funkce televize, jako je například sledování internetu? „Samozřejmě je potřeba dát si pozor na to, že čím více funkcí televize má, tím je také dražší,“ varuje Michal Mikoláš.

Na co si dát pozor při výběru na prodejně?

Při porovnávání kvality obrazu jednotlivých televizorů přímo v showroomu prodejce je důležité mít na paměti, že obchody bývají přesvícené. Intenzita osvětlení neodpovídá tomu, jaké má většina diváků doma v obýváku. „Výrobci na to myslí a často do televizoru instalují režimy kvality obrazu určené přímo pro showroom. Většinou jsou tam přehnaně nastavené barvy, zvýšený jas a tak podobně. „Lepší je proto podívat se na televizory, kde vysílají například nějaký zpravodajský program. Na odstínech pleti moderátora poznáte, jestli jsou barvy a jas realistické,“ radí Michal Mikoláš.

Výsledky testu

V kategorii středně velkých, 43palcových televizí se v testech jako nejlepší umístil a řada 6950P značky LG. Ta obsadila první příčku i v kategorii do 55 palců, tentokrát s modelem s technologií OLED řada C8. Její cena je ovšem bezmála 70 tisíc korun.

autoři: Šárka Volemanová , and , zk
Spustit audio

Související