Kupujete auto? Povinné ručení si sjednejte ještě před odjezdem z prodejny!

13. únor 2019

Každý kdo vlastní nebo provozuje motorové vozidlo s přidělenou registrační značkou, musí ze zákona platit povinné ručení. Žádné výjimky neexistují. Smyslem tohoto pojištění je náhrada škody, kterou jako řidič způsobíte druhým.

V současné době Česká kancelář pojistitelů eviduje přes osm milionů sjednaných povinných ručení. Jako doklad o uzavření smlouvy pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla slouží zelená karta. „Pokud k majiteli vůbec nedorazí, určitě by to měl co nejrychleji řešit buď přes svého poradce, infolinku nebo webové stránky pojišťovny,“ říká zprostředkovatel pojištění Petr Talacko.

Zelená karta v zahraničí

Zelená karta platí skoro po celé Evropě a je jediným dokladem o tom, že máte sjednané povinné ručení. Současně umožňuje vstup a provoz vozidla na území cizího státu bez nutnosti uhradit finanční částky jinak požadované tamními orgány za takzvané hraniční pojištění.

Sundejte si z kamionu led! Chybí nám rampy, brání se řidiči

Střecha návěsu má přibližně 40 metrů čtverečních a je ve výšce 4 metry nad zemí. Odklízení sněhu tak není otázkou pár minut

Padající led z nákladního auta a roztříštěné čelní sklo. Podobných nehod museli policisté vyšetřovat několik. Za Chrudimí dokonce zůstala u silnice stát hned tři poškozená auta najednou. Řidiči sice musí ze zákona před jízdou vozidlo očistit, šoféři kamionů ale tvrdí, že v praxi je to skoro nemožné.

Seznam všech zemí naleznete na přední straně karty. Pokud jsou rozeznávací značky států přeškrtnuté, musíte si zaplatit hraniční pojištění. Například pro území Kosova neplatí žádné zelené karty a ani jiné doklady podobného charakteru.

„Povinné ručení si u pojišťovny zařiďte ještě předtím, než vaše nové auto vyjede z prodejny, či autobazaru. Pojišťovny ve smlouvě dokonce už zaznamenají datum a přesný čas sjednání. Bez povinného pojištění veškerá vina a škodní událost, kterou v silničním provozu způsobíte, půjde za vámi. Můžete se dostat klidně i před soud,“ varuje Petr Talacko.

Z čeho se cena pojištění určuje?

Hlavním kritériem pro stanovení ceny povinného ručení u všech pojišťoven je druh vozidla, objem motoru a k jakému účelu je vozidlo používáno. Pokud slouží třeba jako taxislužba, cena povinného ručení bývá zvýšena o padesát až sto procent. Je také ovlivněna průběhem předchozího pojištění. Pojišťovny se zajímají o to, jaké máte bonusy, přirážky a malusy. „Při stanovení ceny přihlížejí i ke stáří vozu, jeho výkonu, věku pojistníka, bydlišti a také, jestli se jedná o soukromou osobu nebo podnikatele.“ Zvýhodňováni mohou být držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P a také lékaři.

Pojišťovnu si kdykoliv můžeme změnit a smlouvu vypovědět. Existuje však zákonem předepsaná povinnost, kterou bychom měli dodržet. Více si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související