Kůň na Velkou pardubickou se nedá pořídit, toho si člověk musí vychovat, tvrdí trenér letošního vítěze

9. listopad 2022

Vítězný kůň letošní Velké pardubické se jmenuje Mr Spex, vzorně se o něj ve stájích ve Střelicích u Brna stará ošetřovatel Ivan Siegl. Trénuje ho Luboš Urbánek a hrdým majitelem je Karel Jalový. Všichni tři pánové v Apetýtu vyprávěli o vítězství i následné euforii.

Zleva: Ivan Siegl, Karel Jalový, Luboš Urbánek

„Velká pardubická je o sbírání zkušeností. A já pořád tvrdím, že kůň na Velkou pardubickou se nedá pořídit, toho si člověk musí vychovat a vypiplat. Proto jsme i Spexe nechali zavčasu vykastrovat, aby neměl chuť na holky,“ tvrdí trenér Urbánek.

Dá se na první pohled poznat, že má kůň talent? „K tomu musí mít talent právě ten trenér,“ směje se majitel svalnatého hnědáka. „Nechali jsme koně dozrát, dospět. Prokázal úplně fantastický skokový talent už ve dvou letech.“

A jaký má Mr Spex denní režim? „Není žádná výjimka, i když je to trochu celebrita. Neznamená to, že když vyhrál Pardubickou, tak že bude vstávat devět,“ smějí se hosté Apetýtu.

Jak náročné jsou nejznámější dostihy u nás? Reagují koně na potlesk? Poslechněte si záznam pořadu.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.