Kulturní výročí: Theodor Lessing

30. leden 2012

V Zelném rynku si tentokrát připomeneme osobnost německého filozofa Theodora Lessinga, od jehož narození uplyne 8. února 140 let.

Podrobně se o něm píše na internetových stránkách Hamelika, věnovaných historii Mariánských Lázní a okolí. Pro ty, kdo nevědí: Hamelika je rozhledna nacházející se na stejnojmenném vrchu jižně od Mariánek; název prý vznikl německým zkomolením slova „homolka“.

Ale zpět k Lessingovi: Theodor, tehdy ještě Lewy, se narodil roku 1872 v Hannoveru. Vystudoval medicínu, ale orientoval se na filozofii a literaturu; napsal divadelní hru a knihu básní. Z úcty ke spisovateli Gotholdu Efraimovi Lessingovi, který se už v 18. století zasazoval o emancipaci Židů, přijal Lewy příjmení Lessing. Sňatkem s dívkou z aristokratické rodiny si tento mladý sociální demokrat bezděky zlepšil společenský status, a tak se roku 1908 mohl stát docentem – a později profesorem filozofie na Vysoké škole technické v Hannoveru.

Vydal díla Filozofie a čin, Schopenhauer-Wagner-Nietzsche a další, jimiž se stal známým v celé Evropě. Za 1. světové války byl jako vystudovaný lékař poslán na frontu do válečných lazaretů. Tyto zkušenosti ho vedly k vyhlášení „války válkám“ a stal se světoznámým bojovníkem za mír. V roce 1925 vystoupil proti zvolení maršála Hindenburga za německého prezidenta. Svůj článek publikoval v pražském německém deníku Prager Tagblatt – do Prahy totiž zajížděl a konal zde přednášky. Následkem toho začali němečtí fašističtí studenti na hannoverské univerzitě rušit Lessingovy přednášky křikem a dupáním, pochodovali kolem jeho bytu, zpívali nacistické písně, provolávali hesla a házeli kamení do jeho oken.

Vzhledem k tomu, že úřady nijak nezakročily, opustil Lessing své místo na univerzitě a přednášel mimo Německo. Lessingova aktivita však nebyla zapomenuta, ani když Hindenburg jmenoval kancléřem Adolfa Hitlera a vložil výkonnou moc do jeho rukou. V noci z 5. na 6. březen 1933 vnikly oddíly SA do Lessingova bytu v Hannoveru a vyplenily jej. Profesor Lessing s manželkou Adou proto 12. března odcestovali do Prahy a chtěli se usadit v Mariánských Lázních. Jak uvádějí internetové stránky Hamelika: „30. srpna 1933 byl v městě zavražděn slavný host, německý filozof Theodor Lessing. Tímto dnem přestaly být Mariánské Lázně tradiční neutrální oázou Evropy, kde se procházeli vedle sebe s pocitem bezpečí panovníci protivných zemí, kde se respektovali, ba i zdravili lidé protichůdných konfesí či politického názoru.

Tímto dnem ztratil host v Mariánských Lázních jistotu bezpečného pohybu po kolonádě, u pavilónů pramenů, na vycházkách, v lesích. Tímto dnem ztratily Mariánské Lázně svého hosta.“ – Pro nás je však Theodor Lessing zajímavý také svým vztahem k Tišnovsku a filozofce a spisovatelce Anně Pammrové. Píše o tom paní Vlasta Urbánková v knize Navštivte mne s podzimem, z níž vám v Zelném rynku přečteme příslušnou kapitolu.

O Theodoru Lessingovi si můžete poslechnout v závěru Zelného rynku v sobotu 4. února.

Spustit audio