Kulturní ceny 23. ročníku Jivínského Štefana získaly Věra Šedivá a Alena Pospíšilová

26. únor 2019 11:10

Kulturní ceny 23. ročníku Jivínského Štefana v okrese Jičín jsou rozdané. Setkání nominovaných a hostů se tentokrát uskutečnilo v sále sokolovny v Sobotce a účast předčila očekávání. 

Udílení Jivínského Štefana za rok 2018 se konalo v Sobotce, která se tak stala hostitelem 23. ročníku předávání dřevěných sošek, vyrobených tradičně manželi Renatou a Martinem Lhotákovými. Laureáta za kulturní počin roku 2018 určil los, majitele sošky za dlouhodobé kulturní aktivity v okrese Jičín vybrala porota schválená Štefanskou komisí, která každoročně vytváří z došlých návrhů přehledný seznam nominovaných.

Udílení Jivínského Štefana za rok 2018 se konalo v Sobotce, která se tak stala hostitelem 23. ročníku předávání dřevěných sošek

Cenu za kulturní počin roku 2018 a dřevěnou sošku Štefana převzala Věra Šedivá z Osenic na Jičínsku, která se mimo jiné stará o Památník Foerstrova rodu, cenu za dlouhodobé zásluhy v kultuře předala štefanská porota dlouholeté knihovnici a neúnavné organizítorce Aleně Pospíšilové z Malechovic na Sobotecku.

Čtěte takéJivínský Štefan

Jivínský Štefan je ocenění za pozoruhodný kulturní počin na území jičínského okresu. Dřevěná soška vytvořená Renatou a Martinem Lhotákovými se uděluje každoročně 25. února ve dvou kategoriích - za počin uplynulého roku a za zásluhy dlouhodobé.

Hlavním smyslem štefanského snažení je získat přehled o všech bohulibých kulturních aktivitách na okrese, pozvat lidi na setkání a tam jim poděkovat. Udílení je předmětem občanské iniciativy, jedná se o aktivitu zdola.

Pořadatelé Jivínského Štefana:
Štefanská komise (samozvaný otevřený a iniciativní orgán), Nadační fond Jičín - město pohádky a Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně.

Ceny se zároveň udělují i jako vzpomínka na svérázného jičínského občana, spisovatele a sběratele ústní lidové slovesnosti Josefa Štefana Kubína.

Spustit audio

Související