Krušnohorské Vlčí jámy jsou pozůstatkem důlní činnosti. Dnes jsou významnou přírodní památkou

29. červenec 2023

Žádné jiné hory u nás se nemohou pyšnit takovým počtem významných hornických památek jako Krušné hory. Jednu z nich je možné najít u Horní Blatné na Karlovarsku. Na Blatenském vrchu se dochovaly rozsáhlé pozůstatky po dolování cínu z 16. století, kterým se říká Vlčí jámy.

Okolí Horní Blatné žilo již od 16. století čilou důlní činností. V okolí městečka založeného v roce 1532 pracovalo svého času na tisíc dělníků. Z okolních skal získávali rudu bohatou na cín.

Kolem Vlčí jámy vede stezka

Po nejbohatším ložisku cínovce, který dobývali jen ručními nástroji, zůstaly v krajině nesmazatelné stopy v podobě hlubokých kaňonů a jam. Ty byly v roce 1975 vyhlášeny přírodní památkou a společně s naučnou stezkou a blízkou rozhlednou na Blatenském vrchu patří k oblíbeným cílům návštěvníků Krušných hor.

Vyhlídka na Vlčí jámu

Vlčí jámy, jak se obě důlní díla souhrnně nazývají, tvoří Ledová jáma a Vlčí jáma. První ze zmíněných je pozůstatkem dolu Jiří. Je metr až dva široká a hluboká téměř dvacet metrů. Průrva ilustruje, kudy vedla nejbohatší cínová rudní žíla. Díky speciálnímu mikroklimatu je možné na jejím dně spatřit led a sníh i v době, kdy v okolí panují letní teploty. O odtud je i její jméno.

Název Vlčí jámy nesouvisí s vlky, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale je odvozeno od původního názvu dolu Wolfgang. Cín se tu těžil v komplexu štol, které vedly v několika patrech nad sebou. V důsledku neopatrné těžby se však jednoho dne celé dílo propadlo. Zbyl jenom kaňon. Přes 120 metrů dlouhý, 20 metrů hluboký a 14 metrů široký. Do Vlčí jámy můžete nahlédnout z vyhlídky na počátku propadliny. Pokud byste chtěli nahlédnout do Ledové jámy, čeká vás sestup po příkrých schodech.

Cesta z Horní Blatné na Vlčí jámy

K Vlčím jámám se můžete vydat buď z nedalekého Blatenského vrchu, na kterém je i rozhledna s parkovištěm, nebo z Horní Blatné po naučné stezce.

Spustit audio