Křupavý semenec od Aleny Pirklové je superrychlý a zdravý bezlepkový dezert jen ze 4 surovin

Dozlatova upečený semenec krásně křupe. Zkaramelizovaný cukr mu dodá správnou chuť. Ideální je k čaji. Stačí čtyři suroviny a neuvěříte, jakou dokážou udělat radost na jazyku. Pekla Alena Pirklová z České Třebové.

Ingredience
  • Na 60 kusů
  • 100 g sezamových semínek
  • 200 g slunečnicových semínek
  • 3 bílky
  • 100 g třtinový cukr
  •  
  • Na vymazání:
  • Trochu tuku

Postup

Do mísy nasypeme sezamová a slunečnicová semínka, třtinový cukr a přidáme tři bílky.

Všechny ingredience promícháme. Pohromadě drží díky bílku. Vznikne mokré těstíčko.

Plech podmázneme tukem a na něj rozprostřeme pečicí papír. Lžící tvoříme placičky (kopečky) o průměru 2,5–3 centimetry. Děláme rozestupy, těsto díky bílku povolí trochu do stran.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut, poté stáhneme na 150 °C a hlídáme, aby okraje placiček byly dohněda, aby to křupalo.

Tip poroty: můžete zkusit ještě přidat rum, mletou skořici nebo další druhy ořechů

Alena Pirklová

Recept dostala od kamarádky Libušky Pluhařové ze Skočic od Plzně zhruba před dvaceti lety. Zamilovala si ho pro svoji jednoduchost. A semenec miluje především její vnuk.

Paní Pirklová vaří a peče moc ráda. O její služby babičky je zájem. To ji těší. Připravila nám také výborný oběd v podobě domácích nadýchaných bramborových knedlíků s uzeným se zelím a cibulkou. Moc děkujeme.

Patrik Rozehnal a Alena Pirklová
    • SportPromo_Kam na výlet ve Zlínském kraji_léto_2100x700.jpg
      Kam na výlet
    • SportPromo_Na pohovce Jožky Kubáníka_Zlín_2100x700.jpg
      Na pohovce Jožky Kubáníka
    • Záhady a tajemství Zlínského kraje, pořad Zlín, SportPromo, zahady-tajemstvi_2100x700.jpg
      Záhady Zlínského kraje
    • Rodáci známí neznámí, pořad Zlín, SportPromo, rodaci_2100x700.jpg
      Rodáci známí neznámí