Kroměřížský Klokánek čeká v nejbližších dnech stěhování.

18. květen 2006

Klokánek je zařízení, které poskytuje týraným, ale také z různých důvodů osamoceným dětem přechodnou rodinnou péči.

Jeden ze třinácti českých Klokánků, patřící pod Fond ohrožených dětí, pracuje léta také v Kroměříži, a to na Riegrově náměstí. Pracovníci Fondu volali po lepších prostorách a vyplatilo se jim to. V nejbližších dnech se Klokánek přestěhuje do zrekonstruovaného objektu v ulici Kollárova.

Vedoucí kroměřížské pobočky Fondu ohrožených dětí Eliška Petruchová prozradila, že místo dvou tak bude k dispozici hned pět bytů: "Opravdu to budou byty nadstandardní. V každém z nich bude tzv. teta pečovat maximálně o 4 děti, takže to bude velmi podobné rodinné péči.

Také tam bude zázemí pro odborné pracovníky - dětskou lékařku, psycholožku, sociální pracovnice, - ve zcela odděleném traktu, takže nebude narušovat rodinnou atmosféru Klokánku. Stěhovat se bude celý Klokánek, na Riegrově náměstí zůstane pouze kancelář pobočky Fondu ohrožených dětí. Teď máme 2 byty pro 8 dětí. Dvě jsou navíc, takže stávající kapacita nestačí, poptávka je opravdu velká."

"Pro ty 3 nové byty jsme přijímali další tety. Přišlo nám 150 žádostí od žen, které měly zájem v Klokánku pracovat, což nás velmi potěšilo. Psycholožka z nich vybrala 25 žen, které absolvovaly dobrovolnický týden, při kterém si zkoušely práci s dětmi. Mám z toho velice dobrý pocit, protože se vybraly opravdu dobré tety.

Pracují v týdenních cyklech, to znamená, že po celý týden s dětmi bydlí. Je to proto, aby se dětem nestřídal personál jako třeba v dětském domově, ale aby měly svoji stabilní tetu. V tom kterém bytě se po týdnu střídají vždy dvě, takže dítě maximálně pozná své dvě stabilní tety, a to je účel," upřesnila závěrem vedoucí kroměřížské pobočky Fondu ohrožených dětí Eliška Petruchová.

autor: pes
Spustit audio