Kroměřížsko se může pyšnit dalším klenotem - unikátním mechanickým beltlémem

25. prosinec 2005

Ke všem skvostům turisty vyhledávané Kroměříže přibyl před svátky další klenot. Českým unikátem je mechanický betlém, který vystavuje Muzeum Kroměřížska. Tři a půl krát dva a půl metru velký betlém je vidět z ulice v ostražitě střežené prosklené vitríně.

Betlém Jana Bařinky z padesátých let minulého století získalo Muzeum z nedalekých Prusinovic v roce 1995. " Má velkou výhodu v tom, že je řemeslně velice dobře propracovaný a že je mechanický. To znamená, že po desetiminutových cyklech sledujeme střídání dne a noci," vysvětluje ředitel Muzea Jiří Stránský.

Betlém je přes tři metry široký a stejně tak i vysoký a do hloubky má dva metry. " Ještě jsme tam narychlo dodělávali i oblohu," uvádí ředitel Muzea Jiří Stránský. Unikátní skvost sice pojištěný není, ale muzeum je podle ředitele Stránského natolik zajištěno, že se prý nic nemůže stát. Cena betlému se odhaduje na desítky tisíc korun. " Dovedu si ale představit sběratele, který si ho pořídí třeba za milion, dodává ředitel Muzea Jiří Stránský.

Betlém je umístěn v podloubí Muzea Kroměřížska a je přístupný až do večerních hodin.

autor: pes
Spustit audio