Kroměřížská radnice finančně podpoří projekt občanského sdružení Jaspis

24. květen 2006

Zajímavý projekt občanského sdružení Jaspis se rozhodla podpořit kroměřížská radnice. Město schválilo pro sdružení půjčku milion dvě stě tisíc korun. Je ovšem podmíněná tím, že nízko prahové zařízení získá peníze ze strukturálních evropských fondů na svůj dvouletý projekt.

Jaspis oslovuje děti a mládež v ulicích města a nabízí jim zdarma činnost ve své klubovně a jejím okolí. Jana Pošvancová z kroměřížské radnice pomáhala projekt vytvářet. "Jaspis je nízko prahové zařízení, které si jako první, relativně malá nezisková organizace, dokázalo podat projekt do strukturálních fondů Evropské unie a protože opatření, které využili, má tu nevýhodu, že se projekty musejí před financovat a malá nezisková organizace nemá tu finančním sílu, tak se podařilo vyjednat s vedením města Kroměříže financování právě těch prvních etap projektu tak, aby ho dokázali realizovat," uvádí Jana Pošvancová.

Projekty z Evropské unie na fungování v podstatě neexistují. "Vždycky musíte vnést do té práce něco nového," říká Jana Pošvancová z kroměřížské radnice. Jaspis se stará o mladé lidi, kteří jsou ohroženi tím, že se jim nikdo nevěnuje a tráví čas na ulici. V projektu je pro ně vyhrazena řada tvůrčích dílen nebo sportovních aktiv. V ulicích je bude speciálně vyhledávat streetworker, který jim bude nabízet činnosti a poradenství.

Celý projekt má rozpočet zhruba 2,5 milionu korun. O přízni či nepřízni evropských úředníků se všichni dozví už v červnu a pokud to Jaspisu vyjde, měl by se projekt realizovat od července. Toto neziskové sdružení by tak bylo první svého druhu ve městě.

autor: pes
Spustit audio