Kroměříž zdraží od 1. ledna 2020 ve městě vyhrazené trvalé parkovací místo na 20 tisíc korun

7. prosinec 2019 14:24

Podle právničky města Petry Svačinové bylo novou vyhlášku zapotřebí vydat kvůli změně zákona o místních poplatcích. Obsahuje ještě další úpravy.

Kroměřížská radnice zvýší od příštího roku na dvojnásobek poplatek za vyhrazené trvalé parkovací místo. Dosud činil 10 tisíc korun, nově bude platit sazba 20 tisíc korun. „Vyplývá to z obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích, která bude účinná od 1. ledna 2020,“ řekl místostarosta Vratislav Krejčíř (Piráti).

„Je to z důvodu regulace těchto trvalých parkovacích míst, jelikož se nám tady rozjel takový nešvar, kdy právě občané a firmy si toto místo za 10.000 zakoupí a je jich po městě takové velké množství, že jsme byli nuceni sáhnout k této regulaci. U některých domů na sídlišti už nebyla volná parkovací místa,“ řekl Krejčíř. Podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislí) existuje nyní takto vyhrazených míst ve městě zhruba 100.

„Opatření se nedotkne handicapovaných občanů, pro které platí stejné podmínky jako doposud,“ doplnil Krejčíř.

Čtěte také

Podle právničky města Petry Svačinové bylo novou vyhlášku zapotřebí vydat kvůli změně zákona o místních poplatcích. Obsahuje ještě další úpravy. Ve srovnání s nynějším stavem v nové vyhlášce již například není úleva pro držitele psa, který má trvalé označení v podobě tetování nebo mikročipu, neboť veterinární zákon ukládá všem majitelům od ledna 2020 povinnost označovat psa mikročipem.

Nezmění se poplatek za psa ani za odpady

Zákon také ruší poplatek z ubytovací kapacity a nahrazuje jej poplatkem z pobytu. Platí ho člověk, který nemá v obci, kde pobývá, nahlášené trvalé bydliště. Zpoplatněn je úplatný pobyt u jednoho poskytovatele pobytu trvající nejdéle 60 kalendářních dnů po sobě. Sazba poplatku může činit až 21 korun, v Kroměříži to bude pět korun. Zrušený poplatek z ubytovací kapacity měl sazbu čtyři koruny pro město a dvě koruny pro místní části.

Nová vyhláška nemění sazbu poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, která zůstává na 492 korunách za rok. Stejné zůstávají také sazby za užívání veřejného prostranství a výše poplatku ze psů, avšak s výjimkou zmíněného odstranění zvýhodnění za psy označené tetováním a mikročipem.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související