Kroměříž od července výrazně zvyšuje ceny nájmů v městských bytech, ve Zlíně a Uherském Hradišti to města plánují jen u části bytů

25. květen 2023 11:36

Nájemníci v městských bytech v Kroměříži si za bydlení od prvního července výrazně připlatí. Město totiž ve všech svých bytech zvedlo cenu nájemného. 

Kroměřížská radnice rozhodla o výrazném zvýšení nájmů všech svých městských bytů. Někteří nájemníci budou nově od července platit víc než dvojnásobek. Podle vedení města jsou nájmy v městských bytech dlouhodobě velmi nízké. 

Město vlastní necelých 500 bytů, které nově rozdělí do tří kategorií. Namísto současných 65 korun za metr čtvereční tak budou nájemníci platit 100, 120 nebo 150 korun za metr čtvereční. Radnice tím chce podle starosty Tomáše Opatrného z hnutí ANO získat peníze pro opravy a údržbu městských bytů.

Uherské Hradiště

V Uherském Hradišti nájemné v městských bytech zvyšovali na začátku ledna letošního roku a až na jednu výjimku další zvyšování nájemného neplánují. Výjimkou jsou stávající nájemní smlouvy uzavřené na dobu neurčitou, které neobsahují inflační doložku. U těchto smluv by mělo dojít k navýšení od července o dvacet procent.  

Zlín

Ve Zlíně se nájemné od začátku července zvýší jen v části městských bytů, ve kterých mají lidé  smlouvu na dobu neurčitou a nájemné ve výši nejvíce 79,53 Kč/m² za měsíc. Ceny nájmů se tu podle radního Jiřího Robenka z Pirátské strany zvýší o dvacet procent.

Město Zlín vlastní aktuálně téměř 1800 bytů a zájem je o ně velký. V pořadníku na dostupné byty město eviduje asi 300 žádostí.

Spustit audio

Související