Křížová cesta v zlínské části Velíková vznikla jako poděkování. Nabízí zamyšlení i procházku přírodou

1. květen 2019

Dnes se společně vydáme na křížovou cestu, která leží v místní části města Zlína - ve Velíkové. V tamním lesíku nad obcí jsou na kmenech stromů zavěšeny obrázky se zastaveními Křížové cesty. Jednotlivé výjevy jsou vyvedeny v naivním lidovém duchu a ve spojení s okolní přírodou Hostýnských vrchů je jejich prohlídka zajímavým zážitkem.

Velíková leží zhruba 14 kilometrů od krajského města Zlína, na úpatí Hostýnských vrchů. Nejvýraznější tamní církevní stavbou je nová kaple svatého Cyrila a Metoděje, která byla vystavěna v roce 1999. Nachází se na dolním konci „dědiny“. Na horním konci, v lesíku nad obcí, stojí zase Boží muka s Pannou Marií.

Ty vybudoval zdejší rodák Bohuslav Kopečný jako poděkování za to, že jeho manželka s dcerou přežily těžkou autonehodu. „Za půl roku jsem měl autonehodu zase já ve Štípě. Za to, že nás ochránila Panenka Marie Štípská, Hostýnská a Provodovská, tak jsem měl vnuknutí postavit tady památku – Boží muku,“ říká Bohuslav Kopečný.

Boží muka tvoří kamenný sloup s Madonou a dalšími soškami svatých. Vedle stojí krmelec s jesličkami. Díky tomu dostává toto místo příjemný, až skoro kouzelný nádech. V jesličkách najdeme latinsky psané texty a také obrázek Panenky Marie. Před jesličkami si Velikovjané vybudovali malé posezení.

Zajímavostí je ale zejména křížová cesta, jejíž první a poslední zastavení se nachází v sousedství jesliček. „Obrázky namaloval kamarád, Josef Krupík z Kašavy. Oslovil jsem ho, protože vyřezával ze dřeva sochy svatých,“ vysvětluje Bohuslav Kopečný. Obrázky jsou v rámečcích pod sklem, takže jim nevadí déšť ani sníh.

Lidé z Velíkové a širokého okolí se na toto místo chodí modlívat „májové“ modlitby. „Jednou týdně ve středu tady probíhají májové modlitby. Je to jakýsi návrat k tradicím, protože dříve se lidé po práci potkávali právě při modlitbách,“ prozradila Michaela Blahová z Velíkové.

„V roce 1922 nechala postavit moja teta z obecní sýpky ve Velíkové kapli. Když se kaple bourala, vzal jsem z ní kříž a sochu Panny Marie a teď jsem to obojí dal do Božích muk,“ říká Bohuslav Kopečný. Boží muka stojí kousek od cesty, která je velmi častým úsekem dopravních nehod. „Má to tady i tento význam, že ti lidé cítí tu blízkost toho místa. Tatínek už tady potkal několik účastníků těch dopravních nehod,“ dodává Michaela Blahová.    

autor: Saskia Mišová
Spustit audio