Kriminalita ve Zlínském kraji klesla. Podařilo se vyřešit přes šedesát procent trestných činů

30. leden 2018 10:15

Méně trestných činů vyšetřovali loni kriminalisté ve Zlínském kraji. Stalo se jich 6867, o 531 méně než v roce 2016.

Zlínský kraj přitom patří v objasněnosti trestných činů mezi nejúspěšnější v zemi. policistům se podařilo vyřešit přes šedesát procent případů.

V regionu se loni staly tři vraždy a dva pokusy o ně. To je o jednu vraždu víc než v předchozím roce.

V dubnu ubodal osmatřicetiletý muž v restauraci v Bezměrově na Kroměřížsku svou někdejší o osm let mladší přítelkyni.

Vraždy i Vrbětice

Na konci září zaútočil osmadvacetiletý muž nožem na své dvě nezletilé děti ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Tříletá dívka zemřela, pětiletý chlapec skončil v nemocnici.

O prvním listopadovém víkendu jednašedesátiletá žena v rekreační chatě v Senince na Vsetínsku několikrát bodla kuchyňským nožem do hrudníku svého pětapadesátiletého muže, který následkům útoku podlehl

Policisté také pokračovali ve vyšetřování výbuchů v areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích.

Nejčastější jsou majetkové trestné činy

Policisté loni v celé zemi nejčastěji vyšetřovali majetkové trestné činy, kterých bylo přes 108 000. Meziročně jejich počet klesl o více než 9500, loni se snížil počet krádeží i vloupání.

Hospodářských trestných činů loni bylo přes 26 000 a násilných činů téměř 13 700. I v těchto kategoriích počet činů proti roku 2016 poklesl.

V loňském roce se v Česku stalo 146 vražd, což byl proti roku 2016 nárůst o deset. Podle ředitele tuzemské kriminální policie Michala Foita přes polovinu vražd loni tvořily případy, které byly motivovány osobními vztahy. Dodal, že za posledních šest let se stalo 967 vražd a kriminalistům se nepodařilo vyřešit 24 případů.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související