Kremšnyty z domácího listového těsta jsou rodinným pokladem Vlasty Vybíralové z Tovačova

Kremšnyty nebo-li kremeše či také žloutkové řezy nás naučila dělat z domácího listového těsta Vlasta Vybíralová z Tovačova. Plní je vanilkovým krémem, potírá rybízovou marmeládou a nakonec přelije rumovou polevou. Je to dezert snů!

 

Kremšnyty

Nejdříve si musíme udělat vlastní domácí listové těsto. To se skládá z máslového bochánku a závinového těsta. Základem je, že musíme pracovat v chladu.

Máslový bochánek

Ingredience:

300 g studeného másla

1 lžíce kvalitního sádla (může být)

120 g hladké mouky

Postup:

Nejprve si připravíme prosátou mouku, do ní nastrouháme studené máslo, a to pak do mouky zapracujeme. Vytvoříme tak hladký máslový bochánek, který necháme v chladu odležet.

Závinové těsto

Ingredience:

300 g hladké mouky

200 ml smetany na vaření (12% tuku)

4 žloutky

2 lžíce octa

1 špetka soli

Postup:

Všechny ingredience dáme do robota a necháme 10 minut promíchávat, dokud se těsto neodlepuje od mísy. Po té ho přendáme na vál a ještě ho propracujeme rukama a několikrát jím práskneme o vál. Těsto se pak nelepí.

Listové těsto

Vznikne spojením závinového těsta s máslovým bochánkem. Závinové těsto rozválíme na silnou placku tak, abychom do jejího středu mohli vložit máslový bochánek, a pak ho závinovým těstem zabalit.

Závinové těsto přetáhneme přes bochánek a vytvoříme kouličku, kterou rozválíme na centimetr vysokou placku do tvaru obdélníka. Pravý a levý okraj pak přehneme do středu, znova rozválíme a pak horní a dolní okraj přehneme do středu a zase rozválíme. Můžeme dát na chvíli do chladu, ale musíme hlídat, aby těsto nepřechladlo a aby se nám při dalším rozvalování netrhalo máslové těsto.

Po vyndání těsta z lednice, by se mělo nechat 15 minut odpočinout a potom teprve převálet. Mezi každým převalováním by měla být pauza 4 hodiny. Dohromady by se těsto mělo převálet 3x.

Pečení kremšnytů

Po třetím převálení a odpočinutí těsto rozválíme na obdélník, který rozdělíme nožem na 3 díly.  Jeden díl rozválíme a přeneseme na plech. Ale pozor, tou původně řeznou stranou na delší okraj plechu.

Na plechu rozřízneme obdélník listového těsta na 3 stejně široké pásky po délce plechu. Každý pásek propícháme vidličkou.

Troubu rozehřejeme na 220 °C, těsto pečeme 8 minut a potom snížíme teplotu na 190 – 200°C a dopékáme cca 10 minut. Těsto naběhne. Necháme pásky vychladnout.

Vanilkový krém

Ingredience:

250 ml mléka

½ balíčku vanilkového pudinku

1 vanilkový cukr

250 g másla

4 lžíce cukru

2 lžíce rumu

Postup:

Nejdříve si uvaříme hustý puding ve vroucím mléce. Je dobré si předem rozmíchat pudinkový prášek v trošce studeného mléka. Pudink dochutíme vanilkovým cukrem a necháme vychladit. Je dobré přetáhnout pudink potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup.

Pak v misce vyšleháme povolené máslo se 4 lžícemi moučkového cukru. Po té po lžících k máslu zašleháme studený puding a nakonec vmícháme rum.

Rumová poleva

Ingredience:

3 lžíce moučkového cukru

1 lžíce rumu

1 lžíce horkého mléka

Postup:

Všechny ingredience dáme do nádoby a ručním šlehačem vyšleháme řídkou polevu. Její konzistence by měla být taková, aby příliš nestékala z povrchu.

Kompletování

Vanilkovým krémem naplníme cukrářský sáček a každý druhý pruh upečeného listového těsta jím zcela pokryjeme, aby těsto nebylo vidět. Vezmeme zbylé pásky a vrchní stranou je otočíme dospod a položíme na vrstvu krému. Lehce přitlačíme.

Povrch listového těsta potřeme pikantní marmeládou (třeba rybízovou) a nakonec polijeme rumovou polevou. Pak krájíme na libovolné kousky podle chuti.

Vlasta Vybíralová

Přivítala nás s manželem hned ve dveřích s táckem a nalitými skleničkami domácí slivovice. Pozvali nás na tříchodový oběd – knedlíčkovou polévku, domácí uzené maso s noky a zelím a nakonec mísu domácích dezertů.

Recept i celou přípravu kremšnytů paní Vybíralová věnovala paní Nadě Konvalinkové, kterou má, stejně jako pánskou část poroty, velmi ráda. Postup na přípravu kremšnytů zdědila po své mamince a ona sama je peče už více než 50 let a ráda.

Vlasta Vybíralová a Patrik Rozehnal