Křehotiny

Není vám název tohoto receptu povědomý? Jde o jiný název pro oblíbené boží milosti. A podle Věry Hasmanové z Hlubokých Mašůvek se této pochoutky nemusí obávat ani ti, kdo hlídají kalorie. Má totiž minimum tuku a cukru.

Budete potřebovat:

250 g hladké mouky
špetka soli
35 g másla
35 g moučkového cukru
1 lžíce rumu
2 žloutky
2 lžíce šlehačky
3 lžíce bílého vína
vanilkový cukr

Postup:

1. V mouce rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, rum, smetanu, sůl, víno a vypracujeme pěstmi vláčné těsto.

2. Necháme 30 minut odležet. na pomoučeném válu těsto natenko rozválíme a rádýlkem vykrajujeme různé tvary (kosočtverce, proužky, čtverce), které uprostřed dvakrát nařízneme.

3. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.

4. Pokládáme na papírové utěrky a poté ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s moučkovým.

autor: Zuzana Plíšková