Kráter, možná po pumě, zastavil přípravu stavebních parcel v Pardubicích

17. prosinec 2018 07:10

Pozemky určené pro výstavbu rodinných domů ve Svítkově v Pardubicích musí projít pyrotechnických průzkumem. Archeologové tam totiž našli kráter, který mohla způsobit válečná puma. Stavební práce na zhotovení inženýrských sítí byly kvůli tomu zastaveny.

Pardubice byly v roce 1944 cílem leteckých náletů. Bomby mířily na dnešní továrnu Paramo, což je asi dva kilometry od připravovaných parcel.

Lokalita je v blízkosti plochodrážního stadionu. Asi stovku parcel pro individuální výstavbu rodinných domů připravuje Nadace pro rozvoj města Pardubic. „Investor si objednal archeologický průzkum, který tam zjistil geologickou situaci, která odpovídá kráteru bomby,“ řekl vedoucí stavebního odboru Jiří Vopršal. Nález městská nadace nahlásila na pyrotechnickou službu policie, která dává seznam akreditovaných pyrotechniků a případy také dozoruje a vyhodnocuje.

Ve Svítkově vznikne sto nových stavebních parcel

Výstavba rodinných domů (ilustrační foto)

Nadace pro rozvoj města Pardubic připravuje velký rozvojový projekt západní části Svítkova. Scelila rozsáhlé pozemky, které chce po vybudování inženýrských sítí a přístupových komunikací prodat zájemcům o výstavbu rodinných domů.

Nikdo podle radnice nečekal, že by v lokalitě ve Svítkově mohla být nějaká munice. Proto ani území nebylo zařazeno do seznamu oblastí, kde se pyrotechnický průzkum dělá automaticky, řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Primárním cílem náletů za druhé světové války byly podle Vopršala Fantovy závody. „Tam bylo nejmasivnější bombardování. Podle projektanta ve Svítkově riziko nehrozilo. Náš pracovník se s jeho názorem ztotožnil. Projektant oblast zná, je z Pardubic, pyrotechnické průzkumy naopak navrhoval u Parama,“ řekl Vopršal.

Na snímku z roku 1946 je patrné, jak se místo budoucích stavebních parcel překrývá s krátery po vybuchlých leteckých pumách

O přesném průběhu bombardování v Pardubicích panují jen dohady. Existuje například letecká mapa z roku 1946, kde jsou patrné jámy po vybuchlých bombách. Problém ale je, že město už vypadá jinak.

„Zatím není organizace, která by tato rizika sledovala. Orgán územního plánování má mnoho analytických podkladů od ekologických zátěží, kvalitu půdy po umístění inženýrských sítí. Poprosil jsem kolegy, aby informace o válečných zátěžích, byť neúplné, byly v systému,“ řekl Vopršal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související