Krasobruslař Karol Divín oslavil 80 let exhibicí. Přála mu česká špička i Italové

3. únor 2016

Stříbrný krasobruslař z olympiády 1960 Karol Divín oslavil v předstihu osmdesáté narozeniny. Gratuloval mu i Michal Březina, se kterým má speciální pouto. Kromě českých špiček se na brněnské exhibici objevili i závodníci z Itálie či Spojených států.

„Mladší nevypadám, to bych víc běhal, ale jen chodím. Mimo malé neduhy, které trápí každého starce mého věku, se cítím dobře,“ pochlubil se zanedlouho 80letý Karol Divín.

Rodák z Budapešti v Brně žije dlouhodobě a pracoval tam i jako trenér Stadionu Brno. Klubu, který oslaví 50 let existence 22. února. Přesně v den, kdy se narodil i Karol Divín. Slavilo se už v předstihu.

K významnému jubileu přáli Karolu Divínovi bývalí i současní krasobruslaři nejen z České republiky, jako jsou Tomáš Verner či Michal a Eliška Březinovi, ale například i italská dvojice Valentina Marcheiová, Ondřej Hotárek. Přišlo i více než dva tisíce fanoušků.

„Nečekal jsem to, ale bruslaři přijeli přes Brno a jeli dál domů, hlavně do Itálie. Lidi to využili a přišli, to je výborné. Bruslaři předvádí výkony, které nejsou ošizené. Ty odhazované skoky, to je krása,“ rozplýval se oslavenec nejen nad výkonem italské dvojice.

Vystoupil i český nejlepší krasobruslař současnosti Michal Březina. Divín ho vedl v začátcích. „Byl to spíš můj mentor než trenér. Ale vždy, když jsem trénoval v Brně, snažil se mu pomoci v technických věcech. Byl excelentní technik bruslení. Myslím, že dodnes není nikdo, kdo by povinné cviky jezdil lépe.“

Michal Březina i Karol Divín si dodnes vzpomínají na své seznámení. „Když přijel od syna z Vancouveru, přivezl mi tričko ‚Vancouver 2010‘. Bylo zabalené ještě v papíru a řekl mi, že se tam uvidíme,“ vzpomíná Březina, který na kanadských hrách skončil desátý.

„Sedm let předtím bylo určeno, že Vancouver bude mít olympiádu 2010. On byl ještě mladý kluk, říkal jsem mu, že na ní pojede, ale musí trénovat tak dobře, jako v té době trénoval. Byl velice poctivý. Říkal jsem mu, že tam pojedeme spolu, protože tam mám syna. A jeli jsme tam,“ vzpomíná Karol Divín.

Michal Březina na exhibici k osmdesátinám Karola Divína
autoři: vman , dan
Spustit audio