Krásná je procházka dlouhou alejí podél potoka, říká rakovnická rodačka Lucie Černíková

25. březen 2022

Herečka a zpěvačka Lucie Černíková pochází z Rakovníka. Ve svém rodném městě strávila dětství i mládí a i dnes se do něj ráda vrací. Pokaždé zajde na rakovnické náměstí, o kterém ví, že je druhým nejdelším náměstním v České republice, hned po tom Václavském. A ráda chodí i na procházky podél Rakovnického potoka, který lemuje nejdelší alej památných stromů u nás. To všechno prozradila Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

Lucie Černíková začala zpívat už jako malá. Už na základní škole se rozhodla, že půjde na konzervatoř, jenom předtím ještě vystudovala rakovnické gymnázium. A protože doma poslouchali desky ze Semaforu, rozhodla se, že zkusí štěstí právě tam.

„Napsala jsem dopis a poslala ho i s nahranou kazetou přímo panu Suchému,“ usmívá se zpěvačka. „On mi odepsal, že mě bere na vědomí, že se mu to líbí, ale že pro mě zrovna nemá žádnou roli. A že se ozve.“ A to se po třech letech skutečně stalo. „Pozvali mě na konkurz do hry Pokušení svatého Antonína. Já ho vyhrála a tím začalo moje angažmá v pražských divadlech.“

Rodinným výletním místem je Krakovec

Svůj rodný Rakovník vnímá jako poklidné městečko. K jejím oblíbeným místům tam patří třeba park, do kterého si jako malá chodívala hrát, nebo Rakovnický potok, na který chodívala bruslit. „Břehy toho potoka jsou osázeny stromy, lípami a javory. A podél něj vede nejdelší alej v České republice. Měří téměř čtyři kilometry a jeden rok vyhrála dokonce titul Alej roku,“ říká pyšně rakovnická rodačka.

Lucie Černíková a Pavel Vítek

Při každé návštěvě Rakovníka zajde také na náměstí. „Je úžasné. Je druhé nejdelší u nás, hned po Václavském. Stojí tam krásná radnice, gotický kostel sv. Bartoloměje, hned vedle něj je zvonice. Naproti kostelu je gymnázium, kam jsem chodila. Na to navazuje parčík, přes který se člověk dostane k bazénu,“ popisuje Lucie Černíková.

Když se chce vydat s rodinou na výlet po okolí, zamíří do lesů, které se rozprostírají na všechny strany. „A naše takové rodinné výletní místo je Krakovec. Romantická zřícenina gotického hradu, kterou všichni určitě znají z filmu Ať žijí duchové! Mají tam skvělou prohlídku, která je přizpůsobená i pro děti, aby je bavila, a nádherné je i okolí. Je to úžasné, až takové magické místo,“ popisuje zpěvačka.

Kde žije Lucie Černíková dnes a proč si vybrala právě místo jen kousek za Prahou, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio