Královna sestřelena. V Bílých Karpatech zahynulo před 74 lety při největší letecké bitvě 41 amerických letců

74 let uplynulo od velké letecké bitvy v Bílých Karpatech. Německé stíhačky tehdy napadly americký bombardovací svaz a deset strojů sestřelily.

Zahynulo 41 amerických letců.

Jejich památku si ale za komunismu lidé nesměli připomínat, říká vedoucí soukromého muzea bitvy Michael Žitník.

Před 74 lety Američané ze svých základen v jižní Itálii poslali téměř šest stovek bombardérů typu B-17 a B-24, které doprovázelo 250 stíhaček. Některé útočily na klamné cíle, většina jich však směřovala na Moravu.

Cílem byly vagony s vojenským materiálem a pohonnými hmotami, jež byly zaparkované na vlakovém nádraží v Moravské Ostravě. Mířili však také na rafinerie v Bohumíně a Ostravě Přívoze a na průmyslovou oblast ve Vítkovicích.

Už nikdy nic podobného nedopustit. Věznice v Uherském Hradišti znovu otevřela svoje brány

Věznice v Uherském Hradiště

Uherskohradišťská věznice, ve které v 50. letech umírali političtí vězni, se po půl roce opět otevřela veřejnosti.

Bílé Karpaty se staly osudné deseti letounům.

Útoky začaly v prostoru Nového Mesta nad Váhom. Osádky bombardérů ohlásily padesát až sedmdesát nepřátelských stíhaček, většinou messerschmittů a také několik focke-wulfů. Kryly je husté mraky. Bez podpory vlastních stíhaček neměly bombardéry šanci ubránit se.

Dva dopadly na slovenské straně Karpat, tři v těsném okolí Bojkovic – mezi Přečkovicemi a Rudicemi, v Krhově a Vyškovci. Pomníčky však mají američtí letci také v Kašavě, Liptále, Šanově a Metylovicích. Poslední letoun dopadl na území Maďarska.

Jen na Bojkovicku a u obce Nová Bošáca zemřelo 35 mužů z pěti letadel, což je největší počet padlých Američanů v bývalém Československu. Víc než 40 mužů skončilo v německém zajetí, kde strávili zbytek války. Uniknout se podařilo jen několika málo z nich.

Letecká bitva Bílé Karpaty
autoři: rv , Tomáš Fránek

Související