Králové Yellowstonu se mají znovu stát lovnou zvěří. Protestují ochránci i indiáni

Ve Spojených státech se možná schyluje k divoké soudní bitvě. V jejím centru ale tentokrát nebude politika ani práva spotřebitelů, ale medvědi. Grizzlyové, kteří žijí v okolí Yellowstoneského národního parku, totiž přijdou o status ohroženého druhu. Král americké divočiny se tak znovu stane lovnou zvěří. Ochránci přírody ale chtějí proti rozhodnutí bojovat.

Neporušená příroda, čisté řeky, horké prameny – to všecho nabízí divočina státu Idaho jen kousek za hranicemi Yellowstonského národního parku. Ať už se tu krásou kochají stálí obyvatelé nebo návštěvníci, musejí počítat s tím, že vládcem tu je medvěd grizzly.

Čtěte také

V 70. letech jich v Yellowstonském parku a okolí byla pouhá stovka, hrozilo jim vymření, a tak dostali speciální ochranu vyhrazenou ohroženým druhům. Dnes jich přilehlými oblastmi Idaha Montany a Wyomingu putuje přes sedm set a podle mnohých je čas na změnu.

Zvířata neznají hranice

Rangerka Rebbeca Rolandová mi uvnitř Yellowstonského parku vysvětluje, že medvědi grizzlyové i další velká zvířata, jako jsou třeba vlci, neznají hranice. S tím jak se jejich populace zvyšuje, putují dál a dál. Rostoucí počet medvědů znamená větší pravděpodobnsot setkání s člověkem a tím pádem i riziko.

Národní park Yellowstone má rozlohu asi dvakrát větší než Moravskoslezský kraj

„Za posledních deset let se v národním parku odehrálo několik případů, kdy setkání s medvědem skončilo tragicky. Za hranicemi parku v posledních pár letech došlo k několika střetům, které skončily zraněním. Dá se čekat, že by podobných incidentů mohlo přibývat,“ vysvětluje Michael Feiger, biolog a ranger zodpovědný za ochranu zvířat v jedné z oblastí západního Idaha.

Hlavní riziko střetu grizzlyů s lidmi je podle něj stále v Yellowstonském národním parku, kde se v těsné blízkosti pohybují lidé i medvědi ve velkých počtech. Najít rovnováhu mezi tím, jak chránit divoká zvířata a zároveň hájit zájmy rancherů, lovců a klidnit obavy lidí, není podle Michaela Feigera vůbec jednoduché.

Čtěte také

Proti jsou indiánské kmeny

Podle novináře Rockyho Barkera, který se psaním o divoké přírodě v Idahu a Yellowstonu zabývá desítky let, přesouvá rozhodnutí federálních úřadů vyřadit medvědy grizzly ze seznamu ohrožených zvířat zodpovědnost na úřady v příslušných státech.

Medvěd grizzly

Ty už podle něj naznačily, že umožní lov medvědů – vzhledem k tomu, jak málo mláďat ale grizzlyové mají, předpokládá, že by úřady povolily lov jednoho maximálně dvou zvířat ročně.

Organizace na ochranu zvířat ale varují, že by to mohlo vést znovu ke zmenšení medvědí populace a oznámily, že se chtějí rozhodnutí bránit u soudu. Proti odejmutí federální ochrany medvědům jsou i místní indiánské kmeny, pro které je grizzly uctívaným králem přírody.

autor: lek
Spustit audio