Krajský soud zamítl stížnost na volby v Pardubicích, Dolní Rovni i Otradově

8. listopad 2018 10:15

Hradecký krajský soud, do jehož působnosti Pardubický kraj spadá, přijal šest stížností na průběh komunálních voleb. Soudci zatím rozhodnuli ve třech případech, ve všech je výsledek stejný.

Volby v Otradově na Chrudimsku se opakovat nemusí. Návrh na neplatnost hlasování soud zamítl.

Návrh na prohlášení výsledků za neplatné podal současný starosta obce Josef Bureš. Podle něj podporovatelé konkurenčního sdružení kandidátů vkládali letáky do schránek těsně před začátkem voleb a svoje soupeře tak znevýhodnili. Podle soudu ale k žádnému porušení zákona nedošlo a stížnost proto zamítl.

Na volby v Pardubickém kraji přišlo k soudu šest stížností

volby

Celkem šest stížností na komunální volby v Pardubickém kraji přijal hradecký krajský soud, do jehož působnosti Pardubický kraj spadá. Patrně půjde o podněty, které mají prověřit případné nesrovnalosti při sčítání hlasů, řekl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Výsledky voleb se nebudou přepočítávat ani v Pardubicích. Návrh na kontrolu odevzdaných hlasů ve všech okrscích podalo hnutí Fair play se stranou Naše Pardubice, která skončila těsně pod hranicí potřebnou pro vstup do zastupitelstva.

Její zástupci proto navrhovali přepočet odevzdaných hlasů a uvedli několik případů údajného pochybení členů volebních komisí. Podle soudu se ale nic takového neprokázalo a návrh zamítl.

Stejný výsledek má i stížnost na údajně špatné započítávání hlasů v Dolní Rovni. I v tomto případě soud návrh na prohlášení voleb za neplatné zamítl.

autoři: kop , pta
Spustit audio