Krajský soud v Ostravě rozhodne o odvolání v kauze železničního neštěstí ve Studénce

21. září 2018 05:00

Podle nepravomocného rozsudku Okresní soud v Novém Jičíně všech deset obžalovaných zprostil viny, protože se nepodařilo prokázat, proč v srpnu 2008 spadl opravovaný most do kolejiště.

Soud zprostil viny všechny obžalované v kauze železničního neštěstí ve Studénce

Tragická nehoda vlaku u Studénky

Novojičínský soud zprostil viny všech 10 lidí obžalovaných z obecného ohrožení kvůli železničnímu neštěstí ve Studénce z roku 2008. V důsledku tragédie, kdy vlak narazil do mostu, který spadl na trať, zemřelo osm lidí, 95 bylo zraněno. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Soudce během zdůvodnění osvobozujícího rozsudku řekl, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že by skutek spáchali právě obžalovaní.

Odvolací senát bude kauzu Studénka řešit za zavřenými dveřmi v neveřejném jednání, potvrzuje místopředseda Krajského soudu Igor Krajdl.

„Nicméně k důvodům, proč bylo nařízeno právě neveřejné zasedání, se nemohu vyjadřovat, neboť bych tímto vyjádřením mohl předjímat rozhodnutí, které senát přijme,“ vysvětluje soudce.

Podle trestního řádu rozhoduje odvolací senát neveřejně, když je zřejmé, že vadu nemůže odstranit při zasedání veřejném.

autor: ada
Spustit audio

Související