Krajský soud v Brně opět zrušil rozhodnutí báňské úřadu ohledně možné těžby štěrkopísku u Uherského Ostrohu

6. březen 2023 16:04

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí v souvislosti s povolením těžby štěrkopísku na pomezí Zlínského a Jihomoravského kraje. Stanovení dobývacího prostoru napadly obce a místní vodárny kvůli obavám z ohrožení zdroje pitné vody.

Krajský soud v Brně 6. března 2023 opět zrušil rozhodnutí báňské úřadu kvůli těžbě štěrkopísku na pomezí Zlínského a Jihomoravského kraje. Žalobu na stanovení dobývacího prostoru podalo několik obcí a společnost Vodovody a kanalizace Hodonín. Žalobu podaly například města Hodonín, Kyjov, Uherský Ostroh nebo obce Moravský Písek, Starý Poddvorov a další.  Argumentují obavou z ohrožení zdroje pitné vody pro 140 tisíc lidí.

Společnost České štěrkopísky, které chce lokalitu u Uherského Ostrohu využívat, tvrdí, že je těžba bezpečná. Soudní senát ale zpochybnil především znalecké posudky, které se zabývají dopady těžby na zdroj pitné vody, a to posudky obou stran. V některých pasážích nepůsobí podle soudu věrohodně, jsou zaujaté a expresivní.

Právě z posudků vycházel Český báňský úřad při stanovení dobývacího prostoru. Soud doporučil, aby další posudek vypracoval někdo, koho navrhnou správní úřady. Protože z těch stávajících podle něj není možné jednoznačně říct, jestli bude mít těžba vliv na zdroj pitné vody.

Společnost České štěrkopísky svého zástupce na tomoto jednání neměla. Firma dlouhodobě tvrdí, že má zkušenost s těžbou u zdrojů pitné vody i v jiných lokalitách a žádné problémy nezaznamenala.

Poprvé krajský soud rozhodnutí o dobývacím prostoru zrušil v roce 2020. Stanovení dobývacího prostoru ještě není povolením těžby jako takové. O tom rozhoduje báňský úřad samostatně.

Spustit audio

Související