Krajský soud v Brně opět projednával vraždu bývalého policisty Tofla

1. září 2014

Brutální vraždou bývalého policisty Michala Tofla se dnes znovu zabýval Krajský soud v Brně. Už loni uložil údajným pachatelům Radku Sobotkovi a Tomáši Trkanovi devatenáct let vězení. Sobotka však později tvrdil, že ze samopalu střílel pouze Trkan, soud proto případ řeší znovu.

Michal Tofl pracoval u policie, od které ale odešel a začal podnikat. Zemřel v červnu v roce 2010 před svým rodinným domem, kde ho zastřelil vrah samopalem.

Vraždu měli spáchat Trkan se Sobotkou na objednávku podnikatele Petra Pavla Bezděkovského, který se v červnu 2012 oběsil ve vazební cele olomoucké věznice. S Toflem měl mít finanční spory.

U soudu se dnes promítal videozáznam z policejní rekonstrukce vraždy. Sobotka a Trkan trvají na tom, že Tofla nechtěli zabít, jen zastrašit střelbou na auto. Vinu svalují jeden na druhého.


Loni poslal brněnský soud Sobotku i Trkana do vězení na 19 let. Vrchní soud v Olomouci verdikt zrušil a nařídil krajskému soudu, aby se kauzou zabýval znovu. Soud proto začal doplňovat spis o výpovědi.

Trkanův advokát Roman Šteffel tvrdí, že Sobotka vypovídá účelově. „V podstatě si myslím, že i sám obžalovaný Sobotka ví, že mu teče do bot, a proto se snaží ještě víc přitlačit na svoji obhajobu,“ řekl u soudu a dodal:

„V současné době mi není znám jediný relevantní důkaz, který by mohl spojit se střelbou na pana Tofla mého klienta, anebo naopak vyvinit z té střelby pana Sobotky.“

Advokátka Radka Sobotky dnešní hlavní líčení nekomentovala. Další jednání se bude konat na konci září.

Po vraždě začali kriminalisté odkrývat kauzy spojené s vydíráním jihomoravských podnikatelů, které měl mít na svědomí právě gang vedený Toflem.

Gang si nejprve vymyslel obvinění podnikatelů z podvodů a pak jim nabídl, že trestní řízení nechají jeho členové za úplatu zastavit.

Krajský soud v Brně za to letos v únoru poslal 11 lidí do vězení na tři až devět let.

autoři: Andrea Kratinová , Zuzana Plíšková
Spustit audio