Krajské nemocnice hlásí u pacientů s covid-19 vysoké procento těch, kteří potřebují intenzivní péči

3. listopad 2021 13:24

V nemocnicích ve Zlínském kraji i nadále přibývají lidé s koronavirem, kteří potřebují hospitalizaci. Aktuálně zdravotníci v pěti zařízeních pečují o 146 pacientů, 20 z nich vyžaduje intenzivní péči.

Nejvíc pacientů s koronavirem se léčí v největším krajském zařízení v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Podle mluvčí Renaty Večerkové je na covidovém oddělení 38 pacientů, z toho 3 vyžadují intenzivní péči.

Počet se stále zvyšuje i v menší nemocnici v Kroměříží, aktuálně je tam 36 pacientů a intenzivní péči vyžaduje 8 z nich. Jak uvedla mluvčí Veronika Slaměnová za poslední dva týdny v nemocnici již zemřelo 13 lidí. Aktuálně jsou pro pacienty vyčleněná dvě covidová oddělení, od 4. listopadu bude otevřeno třetí, které by mělo podle ředitelky nemocnice Lenky Mergenthalové zajistit místo pro další asi dvě desítky pacientů. Kroměřížská nemocnice se podle jejích slov bohužel nevyhne omezení plánované péče o jiné pacienty. Bude se to týkat zejména operací na ortopedickém oddělení.

K omezování péče museli přistoupit i v nemocnici ve Vsetíně. Režim nemocnice teď přizpůsobují pacientům s koronavirem také ve Valašském Meziříčí. Za poslední týden se tam počet lidí s covidem ztrojnásobil, podle mluvčího Adama Knesla se nemocnice stará o 20 lidí.

Srovnání s loňským rokem

Nejvíc kritické období bylo pro Zlínský kraj vloni začátkem listopadu, tedy přesně před rokem. Nemocnice Zlínského kraje musely vloni převážet pacienty do jiných zařízení v republice, bylo to například do pražského Motola, do Olomouce nebo do Brna.

V té době bylo v nemocnicích v kraji zhruba 300 pacientů s koronavirem, tedy zhruba polovina aktuálního počtu hospitalizovaných. Rozdíl je ale v počtu lidí na jednotkách intenzivní péče, těch je poměrově více letos. Komplikací je to hlavně pro menší zařízení, jako je třeba Kroměříž nebo Vsetín. Menší nemocnice mají obvykle jen jednotky intenzivních lůžek na odděleních a navíc tato místa potom chybí pro běžnou péči.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně by v případě zhoršení epidemiologické situace mohla přijmout lidi s covidem z jiných nemocnic. Jak uvedl náměstek léčebné péče zlínské nemocnice Josef Macko, přesun pacientů z jiných zařízení zatím nehrozí.

 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související