Kraj znovu nabízí k prodeji zámek v Těchobuzi. Snížil cenu

6. únor 2019 09:00

Kraj Vysočina znovu nabízí k prodeji zámecký areál v obci Těchobuz na Pelhřimovsku, který dřív využíval ústav sociální péče.

Kvůli loňskému nezájmu o tyto nemovitosti snížil minimálně požadovanou cenu o milion na 11,05 milionu korun. O opětovném vyhlášení prodeje obálkovou metodou rozhodla krajská rada. Termín pro doručení nabídek končí 18. dubna, řekla mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Od roku 2015 je prázdný

Sociální ústav v Těchobuzi pečoval o lidi s mentálním postižením. Jeho asi 70 klientů se do roku 2015 postupně odstěhovalo do několika samostatných menších domů v Pelhřimově a dalších městech. Kraj tak tehdy dokončil transformaci svého druhého sociálního ústavu.

Ve druhé polovině minulého roku, kdy byl zámecký areál na prodej za 12,05 milionu korun, podle mluvčí žádná nabídka nepřišla. Zájemci si mohou znovu přijít nemovitosti prohlédnout 4. nebo 27. března.

Zámek z 16. století

Zámek pocházející z 16. století je kulturní památkou, kraj ho nabízí včetně přilehlých hospodářských budov a pozemků. Podle loňských údajů na krajském webu jde celkově o areál s výměrou 11.500 metrů čtverečních. Zbývající zámecký park kraj plánuje předat obci.

Obec Těchobuz

V Těchobuzi bydlí 80 lidí. Obec podle starosty Pavla Hájka o odkoupení zámeckého areálu ani za sníženou cenu neuvažuje. „Na to nemáme peníze, jsme malá obec,“ řekl. Jak starosta dodal, obec před několika lety požádala, aby jí kraj předal zámek bezplatně nebo za symbolickou částku, ale neuspěla.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související