Kraj Vysočina bude letos propagovat místa, kde se natáčely filmy

24. březen 2019 05:55

Kraj Vysočina bude v letošní letní sezoně propagovat lokality spojené s natáčením filmů.

Připravená turistická hra propojí asi 25 míst, mezi něž kromě Telče a ledečského hradu patří například i rodiště Lubomíra a Oldřicha Lipských Pelhřimov nebo pivovar v Dalešicích.

Krajská organizace Vysočina Tourism také provozuje filmovou kancelář, která má filmařům usnadnit vstup do vybrané lokality. Ptali se třeba už i na kasárna, řekla Michaela Králová z Vysočina Film Office.

Filmová kancelář

Filmová kancelář na Vysočině funguje od roku 2017. Krajská organizace na ni dostává podporu ze Státního fondu kinematografie, pro letošek 150.000 korun.

„Filmová kancelář je takovým prostředníkem mezi filmaři a různými institucemi, ať je to kraj samotný nebo různí partneři v kraji,“ uvedla Králová. Ozývají se vedoucí filmových produkcí. Kancelář se jim snaží pomoci navázat kontakty a zjistit další podmínky ve zvažovaných místech, například pro stravování štábu.

Telč, Ledeč nad Sázavou

Na Vysočině míří filmaři nejčastěji do Telče a na hrad v Ledči nad Sázavou, na tyto památky jsou podle kastelánů zvyklí obracet se přímo. „Produkce už vědí, co můžeme nabídnout a mají databáze fotografií možných míst natáčení u nás,“ řekl ledečský kastelán Luděk Šíma.

Za účasti filmové kanceláře se jedna obhlídka přírodní zajímavosti konala v lednu, natáčet by se tam mělo zjara, řekla Králová. Podrobnosti podle ní zatím nelze zveřejnit. Filmaři se nezajímají jen o památky nebo přírodu, loni na podzim například pro filmový klip poptávali zpustlá kasárna, uvedla.

Vysočina Tourism

Vysočina Tourism zdůvodnila pro letošek vybrané téma filmové Vysočiny i tím, že turistika po filmových místech získává na popularitě. Kasteláni tento trend potvrdili. „Spousta lidí jezdí cíleně na filmová místa,“ řekl Šíma. Ledečský hrad jim v nadcházející sezoně vyjde vstříc novou expozicí, která připomene natáčená filmová díla. „Dokonce jsme získali i kostýmy z pohádky Čertí brko,“ uvedl kastelán.

Pohádka Čertí brko režiséra Marka Najbrta byla uvedena do kin vloni. Na hradě v Ledči nad Sázavou se v minulých 20 letech natáčelo už 14 filmů, mimo jiné druhý díl pohádky Jiřího Stracha Anděl Páně. Peníze od filmařů pomáhají s opravami památky. Návštěvnost ledečského hradu stoupá. Loni přišlo přes 21.000 lidí, o rok dřív 15.000.

zdroj: ČTK
Spustit audio