Kraj odstraňuje nelegální reklamní poutače. Jejich vlastníkům hrozí pokuta až 300 tisíc korun

15. leden 2019 09:42

Úředníci Královéhradeckého kraje pokračují v odstraňování nepovolených billboardů a reklamních poutačů v ochranném pásmu silnic prvních tříd. Z původních 800 se zatím podařilo odstranit 135 těchto zařízení. Tedy necelých 20 procent.

Do pěti let musí zmizet reklamní poutače od dálnic

02247345.jpeg

Rozptylují řidiče a hyzdí krajinu - reklamní poutače do pěti let zmizí, ale ne od všech silnic.

Od září 2017, kdy majitelům reklamních poutačů vypršela lhůta pro jejich odstranění, zmizelo v České republice od dálnic a silnic prvních tříd podle údajů ministerstva dopravy celkem 1 712 nelegálních reklam. Silnice prvních tříd mají ve své gesci krajské úřady a pro jejich pracovníky je největším problémem dohledat skutečného majitele reklamy.

„Kolikrát je to velice složité. Nejde ale jen o zjištění vlastníka reklamního zařízení, ale také o identifikaci, zda jde o reklamní zařízení na silnici nebo v jejím ochranném pásmu. A dále také podle toho na kterém pozemku se reklamní zařízení nachází. A často je to například parcel," říká za Královéhradecký kraj Sylvie Velčovská.

Billboardy u hlavních silničních tahů v Česku zakazuje nový zákon, přesto nezmizely

Pokud se nepodaří zjistit skutečného vlastníka, vyzívá krajský úřad k odstranění reklamy na úřední desce.

„Pokud není na výzvu reagováno odstraněním, tak krajský úřad zajistí odstranění prostřednictvím vlastní akciové společnosti a následně vymáhá náklady po vlastnících. Může to být vlastník pozemku nebo přímo onoho reklamního zařízení," vysvětluje Sylvie Velčovská.

Za odstranění nelegálních reklamních poutačů v ochranném pásmu silnic prvních tříd zatím hejtmanství zaplatilo necelých 280 tisíc korun. Ve správním řízení navíc majitelům hrozí i pokuta, která může dosáhnout až 300 tisíc korun.

Dálnice D11 (ilustrační foto).

O něco lepší situace je v okolí dálnice D11, tam se pracovníkům Ředitelství Silnic a dálnic podařilo odstranit už 52 nelegálních billboardů.

„Drtivá většina reklamních zařízení byla již od dálnic odstraněna. U zbývajících probíhá postupně správní řízení, které je díky obstrukcím některých vlastníků poměrně zdlouhavé. Zákon ani zdaleka nenařizuje odstranění všech billboardů," říká za Ministerstvo dopravy Lenka Rezková.

Legální billboardy zůstávají nadále například uvnitř měst a obcí, v takzvaně souvisle zastavěném území.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související