Kraj obdržel další zásilku vakcín, do dvou týdnů by se mělo naplno očkovat u praktických lékařů

4. únor 2021 15:16

Ve Zlínském kraji očkují zdravotníci zatím zejména v Domovech pro seniory a lidi nad 80 let v očkovacích centrech. V kraji je zatím naočkováno téměř 14 tisíc lidí.

Do 2. února bylo do Zlínského kraje doručeno celkem 18 720 dávek Comirnaty (vakcíny od firem Pfizer a BioNTech) a 600 dávek vakcíny Moderna. K 2. únoru bylo vyočkováno 13 238 vakcín.

Začátkem týdne obdržel Zlínský kraj další zásilku vakcín. Šlo o pravidelnou dodávku od firmy Pfizer a BioNTech, která obsahovala vakcínu asi pro čtyři tisíce lidí a nově dorazila také vakcína od výrobce Moderna.

Podle zástupců kraje jsou nyní prioritou v očkování Domovy pro seniory a zdravotnický personál. Menší část vakcín putuje do očkovacích center - tedy do nemocnic ve Zlínském kraji, kde dostávají vakcínu senioři 80+.

Na příští týden je avizovaná vyšší dodávka. Od výrobce Moderna půjde o dávku pro 1600 zájemců a jedná se také o vakcíně AstraZeneca. 

Čtěte také

Očkování seniorů 80+ přímo v ordinacích by se mělo naplno rozjet v týdnu od 15. února. Tehdy by totiž měl mít kraj dostatek vakcíny, nově i té od společnosti AstraZeneca, která je jednodušší na skladování. 

Šéf krajských praktiků Lubomír Nečas upřesnil počty zájemců: Zatímco v minulém týdnu to byly necelé dva tisíce, tento týden lékaři seznamy aktualizovali a jedná se o 12 a půl tisíce zájemců. Podle Nečase bude očkovat 250 praktických lékařů. Ti mají od 20 do 150 zájemců a pokud stihnou naočkovat třeba 10 lidí za den, tak by mohli mít za týden hotovo. Seznam lékařů, kteří očkování proti covid-19 ve Zlínském kraji provádí, nadete ZDE

Výhledy na vakcinaci lidí nad 65 let

Čtěte také

Podle informací od vedení Zlínského kraje budou muset být všichni lidé nad 65 let registrovaní do Centrálního systému Ministerstva zdravotnictví. Strategie bude upravená tak,  aby zájemci už nebyli mimo registrační systém, jako je tomu nyní u lidí starších 80 let. Zapojení mají být ale i praktičtí lékaři. Ti se vlastně stanou očkovacím místem a lidé se k nim přihlásí přes internet. Záležet bude tedy jenom na tom, jestli konkrétní praktický lékař bude ve své ordinaci vakcinaci provádět. Podle hejtmana Radima Holiše z hnutí ANO je ale zatím dost času na plánování podrobností, protože pro lidi nad 65 let bude vakcína pravděpodobně až v druhé půlce března.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související