Kraj dokončil revitalizaci zlínské budovy 21. Šestnácté etáži dominuje pětimetrový bronzový model Zlína

9. červenec 2019 11:30

Model města navrhla společnost ellement architects. Podle designéra Jana Pavézky má na délku pět a na šířku 2,2 metry. Váží přes půl tuny a vznikal podle dobových leteckých map.

Zlínský kraj dokončil revitalizaci svého sídla - Baťova mrakodrapu. Výsledky prací začátkem tohoto týdne oficiálně představilo vedení úřadu. Oprava památkově chráněné budovy stála 84 milionů korun. 70 milionů by podle hejtmana Jiřího Čunka z KDU-ČSL měla pokrýt dotace.

Během revitalizace budovy číslo 21 technici zrekonstruovali rozvody nízkého napětí. Opravou prošly oběžné výtahy páternoster, stavbaři upravili vstupy do budovy ve druhé etáži a modernizace se dočkala expozice jak ve druhé, tak v šestnácté etáži. Novinky, které návštěvníci najdou právě na terase zlínského mrakodrapu, popsal hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Nové dalekohledy na terase mrakodrapu

„Abychom toto patro mohli otevřít, tak se tady musely instalovat sítě proti volnému pohybu osob směrem vně budovy. Patro jsme také doplnili dalekohledy, je to takový ten americký způsob,“ upřesnil. Novinkou je také pětimetrový bronzový model Zlína v šestnácté etáži. Autorem konceptu je architekt Petr Všetečka. Samotný model navrhla kancelář v čele s architektkou Jitkou Rýsovou a byl odlit v umělecké kovárně v Horní Kalné u Vrchlabí.

„My jsme vytvářeli 3D data, které se potom dál tiskly na 3D tiskárně. Následně jsme to formovali do vosku a odlévalo do bronzu. Takže ten proces byl poměrně složitý a komplikovaný. Je to určitě jeden z největších bronzových modelů, který ve střední Evropě máme vyrobený touto technologií,“ uvedl architekt modelu Zlína Jan Pavézka. Model zobrazuje podobu města z padesátých let.

Bronzový model města Zlína

„Snažili jsme se tam dostat všechno, na co jsme přišli, že v té době existovalo. Používali letecké mapy z vojenského mapování kolem roku 1950 a 1953. Kdy jsme kontrolovali, která ta stavba tam byla vyfocená, jak zhruba vypadala podle fotek, které jsme různě po archivech nalézali. Čili byla velká snaha Zlín zachytit tak, jak v té době skutečně vypadal. Nicméně jsou tam některé věci, které jsou přizpůsobené účelu toho modelu. Jsou tady budovy, které v té době třeba ještě nestály, a ty už se na tom modelu objevují, protože stály už třeba v roce 1955. Věžové domy a podobné stavby tam už určitě jsou,“ popsal Pavézka.

Autor bronzové busty J. A. Bati Radim Hanke

Obnovou prošla také pod dohledem projektanta Všetečky také podoba interiéru v osmé etáži Baťova mrakodrapu. V tomto podlaží je také nově umístěna bronzová busta Jana Antonína Bati. Stejně jako pomník ji vytvořil akademický sochař Radim Hanke. „Je takový trošku soustředěnější a je to takový víc šéf, než na tom pomníku, kde je vyobrazen s mírným úsměvem. Takže ta busta je trošku jiná,“ vysvětlil Hanke. Nově opravené expozice zlínské „jedenadvacítky“ si lidé mohou prohlédnout zdarma. A to každý den od 8 do 21 hodin.

Výstavba mrakodrapu skončila v roce 1938, stal se tehdy novým sídlem ředitelství obuvnické firmy Baťa. S výškou 77,5 metru byl v době svého vzniku nejvyšší budovou ve střední Evropě. V letech 2003 až 2004 se objekt dočkal celkové rekonstrukce.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související