Krádež v přímém přenosu. Policisté chytili ženu, která na Brněnsku okradla několik seniorů

12. prosinec 2018

Žena zazvonila na seniorku a tvrdila, že má žízeň. Pak po ní chtěla rozměnit hotovost. Nakonec jí ukradla zhruba 25 tisíc korun. Všechno ale zachytila kamera v bytě.

Policisté dostali záznamy z kamer, které naistaloval do bytu příbuzný seniorky. Podrobnosti doplňuje vyšetřovatel případu Radim Čuřík: „Kvůli tomu, že měl muž obavy o zdravotní stav seniorky, nainstaloval webkamery do jejího bytu. Ve videu je potom vidět krádež z místa činu.“

Policistům se přihlásili další senioři, kteří se stali oběťmi této podvodnice. Zatím evidují dalších pět případů a škody jsou čtvrt milionu korun. Navíc se ukázalo, že obviněná má několik záznamů v trestním rejstříku za podvody a krádeže, kdy se soustředila právě na starší věkovou kategorii.

„Někteří senioři trpí stařeckou demencí, jejich reakce jsou pomalejší. Jsou zvyklí pomáhat si a berou to tak, že se o ně takto někdo zajímá, potřebuje pomoc, napít se nebo s něčím poradit. Tak je pustí do domu a jsou rádi, že si s nimi někdo povídá a věnuje se jim,“ uvádí policejní vyšetřovatelka Renata Proksová.

Nejdůležitější podle policie je, aby podvedení na nic nečekali a zavolali na linku 158 okamžitě, nečekali třeba do druhého dne do rána. A příbuzní by neměli seniorům v rodině přestat dávat preventivní rady.

Senior (ilustrační foto)

Nejdůležitější je neotvírat nikomu, koho člověk nezná. A pokud se takoví lidé vydávají třeba za zástupce energetických společností, sociální pracovníky nebo kamarády jejich dětí a vnoučat, tak si to ověřit. Tedy zavolat příbuzným nebo dodavateli energií. Mezi ty nejčastější historky patří mimo jiné to, že podvodníci tvrdí, že nesou přeplatky za energie, potřebují s něčím pomoct, vydávají se za blízké seniora, který je údajně posílá pro hotovost.

Své oběti si takoví lidé tipují například podle toho, že prochází telefonní seznamy a zkoušejí zavolat lidem s dříve často používanými jmény jako Bohumil, Jarmila. Případně se nabídnou na ulici staršímu člověku, že mu pomůžou s taškou a tak snadno zjistí, kde bydlí. Právě tyto strategie by měli lidé svým babičkám a dědečkům popisovat, aby je dokázali odhalit. 

autor: Alena Hesová
Spustit audio