Koupí Společenský dům v Otrokovicích radnice? Je to jedna ze zvažovaných variant

Provoz Společenského domu v Otrokovicích na Zlínsku komplikují ekonomické problémy majitele. Koupi památkově chráněného domu tak zvažuje i radnice.

Ta chce původní účel této historické budovy z baťovské éry zachovat. Společenský dům v minulosti sloužil především jako hotel a jako kulturní centrum. Teď jsou v něm i obchody a ubytovna pro dělníky.

Podle jednatele firmy Společenský dům Jiřího Mikošky budova zatím na prodej není. 

Mikoška ale uvedl, že by se na provozu Společenského domu měl podílet i veřejný sektor. Podle něj je ekonomika kulturní části špatná a bez podpory radnice se provozovat nedá.

Zachovat provoz Společenského domu chce i otrokovická radnice. „Jednou z možností je, že ho město odkoupí,“ říká mluvčí radnice Romana Stehlíková.

A město nyní dává dohromady informace. „Byla vytvořena pracovní skupina, která shromažďuje podrobnější informace jak o stavu hotelu, tak o ekonomice hotelu, shromažďuje i různé právní podklady. A jakmile bude zpráva zpracována, bude předložena zastupitelům na zasedání, kde se rozhodne o případném odkupu,“ dodává Stehlíková.

Společenský dům vlastní od roku 1996 stejnojmenná firma. Ta ho koupila v zanedbaném stavu a postupně jej renovovala.

Už v této době museli podle jednatele firmy Jiřího Mikošky řešit finanční problémy z předchozích let. Další náklady si vyžádala oprava po ničivé povodni v roce 1997. Voda tehdy zaplavila sklepy a celé přízemí stavby.

V současnosti majitelé část Společenského domu pronajímají například jako obchody, restaurace nebo kanceláře. Zbytek provozují jako hotel a ubytovnu pro dělníky.

autor: Libor Netopil

Související