Koupaliště v Královéhradeckém kraji se připravují na sezónu. Začínat budou hlavně podle počasí

18. květen 2023 09:50

V těchto dnech dokončuje řada koupališť v Královéhradeckém kraji poslední opravy před nastávající letní sezónou. Ta začne podle počasí, ale zhruba za dva týdny. Přímo v areálu koupaliště v Lodíně zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Tady v Lodíně se v tuto chvíli žádné zásadní věci nedějí, nicméně i tady už mají podstatnou část příprav na letní sezónu za sebou.

Čtěte také

Bazén je sice momentálně úplně prázdný a vypuštěný, ale už je čistý a omytý, opraveny jsou některé drobné věci.

Zásadní investice směřovala v Lodíně do sousedního kempu, kde postavili šest nových chatiček. Jinak příprava samotného bazénu a lodínského areálu přišla na téměř půl milionu korun. Což ovšem na první pohled zase není tak úplně vidět.

Spousta práce je ale hotova tady i na dalších koupalištích, ale stojí to nějaké peníze. Přesto si návštěvníci kolikrát všimnou pouze drobných a kosmetických změn. Ovšem i to je zapotřebí udělat.

Dočkají se návštěvníci opravených koupališť i na dalších místech v našem kraji?

Většina z provozovatelů koupališť přes zimu nějak opravovala, například v nedalekém Chlumci nad Cidlinou šlo o nátěry a opravy boků bazénu za desetitisíce korun.

Čtěte také

Víc se tam letos nedělalo, protože se na příští rok chystá velká generální oprava, pro kterou teď město vybírá dodavatele.

Do větších oprav se pustili například v Polici nad Metují, naopak třeba v Trutnově po nedávné investici 75 miliónů korun nejsou aktuálně žádné větší zásahy potřeba.

Obecně se ale dá říct, že se většina areálů připravuje nejen na to, aby fungovala všechna potřebná technologie, ale snaží se i o to, aby se tam návštěvníkům líbilo na pohled. Třeba v Dolní Kalné na Trutnovsku v těchto dnech také natírají a mění dlaždičky v sociálním zázemí a podobně.

A od kdy budeme moci na koupaliště vyrazit?

Čtěte také

Většinou to bude kolem poloviny června, kdy otevře třeba koupaliště v Trutnově nebo v Lodíně. Tento den plánují otevírat i některá koupaliště venkovní, jako třeba v Dolní Kalné. Někde zvažují otevření už od 1. června, záležet ale bude na tom, jestli bude dost teplo a jestli se tedy stihne prohřát voda. Zatím jsou provozovatelé mírně pesimističtí.

Jednotlivá koupaliště totiž musí i letos důkladně počítat, jestli se jim provoz před začátkem prázdnin vyplatí a jestli návštěvníci, kteří přijdou, zaplatí aspoň náklady na personál a energie. Tedy datum otevření bude opravdu hodně záležet na počasí, i když někde je už pevně stanoveno.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související